Zoek
Sluit dit zoekvak.

Amsterdam Light Festival (7e editie 2018/19)

Amsterdam Light Festival NEMO

Het Amsterdam Light Festival zet voor de 7e keer de stad in de spotlights. Kunstenaars uit binnen- en buitenland nemen je mee op reis langs 30 lichtkunstwerken.

Amsterdam Light Festival

Sinds 2012 sieren prachige kunstobjecten de Amsterdamse grachten. Tijdens de 7e editie 2018/19 staat het thema ‘The Medium is The Message’ centraal. Bronnen vermelden dat dit een uitspraak van de beroemde Canadese wetenschapper Marshall McLuhan is, maar ik kende noch de man noch zijn woorden. Wellicht dat de relatie van de rol van licht, dat in het overbrengen van een boodschap en de stad Amsterdam als medium dient voor het vertellen van bijzondere verhalen, mij enigszins ontgaat.

Het zal mij toch benieuwen hoeveel van de bezoekers aan het Amsterdam Light Festival, de relatie hier in herkennen. Persoonlijk vind ik het wat ver gezocht.

Amsterdam Light Festival oog

Iedereen aan boord

Waar ik tijdens een eerdere editie van het Amsterdam Light Festival te voet de stad verkende, besluit ik voor deze editie de kunstwerken vanaf het water te gaan bewonderen.

➡️ Tip: Boek je tickets vooraf. Zo kies je een datum en tijd die jou schikt en heb je gegarandeerd een goede plaats aan boord. Hiermee voorkom je lange wachtrijen en zelfs teleurstellingen. Check hier voor meer info omtrent afvaarten, prijzen en beschikbaarheid gedurende het Amsterdam Light Festival

Door de Amsterdamse grachten

Samen met maatje die in Amsterdam woonachtig is, stap ik op de openingsavond van het Amsterdam Light Festival aan boord van een van de schepen van Amsterdam Canal Cruises. Een gids voorziet ons tijdens de tocht live van informatie over de objecten en de stad zelf.

Amsterdam Light Festival spin
Nu kan ik alle kunstwerken op gaan noemen, maar dat zou wel een major spoiler alert zijn. Bovendien wat ik mooi vind, hoeft jou nog niet te bekoren. Toch wil ik er een paar aanstippen die ik zelf echt wel heel erg tof vond:

Spider on the bridge

Heb je arachnafobia, doe dan je ogen dicht wanneer je ‘Spider on the Bridge’ nadert. Dit is wellicht de grootste spin die je ooit zag. Feitelijk is het niet een spin, maar talloze – 80 om precies te zijn – spinnen die samen een groot exemplaar vormen. Door vernuftige techniek lijkt het of de geleedpotige griezels echt bewegen.

Night Vision

Een oog waar je met de rondvaartboot zo in vaart, vond ik wel een mooi moment. De kunstenaars Tom Biddulph en Barbara Rayan brengen hiermee een ode aan onze ‘vesters op de wereld’.

Light a wish

Ken je dat nog van vroeger? Een paardebloem, je wangen bol maken en dan alle pluizige zaadjes wegblazen. En dan een wens doen. De verlichtte exemplaren die boven de gracht dansen wachten met smart om je wens mee de wereld in te nemen.

https://www.instagram.com/p/Bn8SbyVlKie/

Praktisch: Amsterdam Light Festival per boot

Of je nu wel of niet de acherliggende boodschap oppikt, een tocht langs de verlichte kunstwerken is sowieso de moeite waard!

  • Gemakkelijk en snel vooraf je tickets online boeken. Geen wachtrijen, geen teleurstellingen
  • Vanaf het water heb je prachtig – eigenlijk het beste – zicht op de verlichte kunstwerken
  • Aan boord is een barservice aanwezig (drankjes zijn niet inbegrepen in de ticketprijs)
  • Er is voor de kleinsten onder ons ook een speciale kidscruise
  • Het Amsterdam Light Festival vindt plaats van 29 november 2018 tot en met 20 januari 2019
  • De kunstwerken zijn dagelijk van 17:00 – 23:00 uur verlicht, behalve op Oudjaarsavond dan doven de lichten om 20:00 uur
  • Op deze online kaart spiek je alvast hoe de route er uit ziet

Meer Amsterdam

Wil je meer zien dan alleen het Amsterdam Light Festival wanneer je naar de hoofdstad komt? Lees dan ook de volgende artikelen over 020 eens door:
Cultuur snuiven in Moco- & Stedelijk Museum Amsterdam
Dagje Amsterdam met kinderen
Amsterdam-Noord, de zonnige kant van het IJ

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *