Zoek
Sluit dit zoekvak.

3 x Alternatief voor de Trans Siberië Express

Beste treinreis ter wereld is de Trans Siberië Express

Er valt over de twisten maar dé Trans Siberië Express is de route die van Moskou naar Vladivostok rijdt. De langste spoorlijn ter wereld is een magnifieke reis. Toch kan ik me voorstellen dat niet iedereen deze bucketlist reis in een toch wat naargeestige havenstad wil eindigen, maar liever in – bijvoorbeeld – Beijing. Daarom geeft OmniTraveler je een alternatief voor de Trans Siberië Express + een aantal interessante plekken om halt te houden.

Meer dan 100 jaar verleden

Meer dan een eeuw geleden schreef tsaar Nicholas II geschiedenis – vlak voordat hij en zijn gehele familie door de Bolsjewieken geëxecuteerd werden. Hij legde de spoorlijn dwars door Siberië aan. Een trein die maar liefst 8 tijdzones doorkruist, het vervoermiddel overbrugt een afstand van bijna 10.000 kilometer.

In de loop der decennia is de naam Trans Siberië Express feitelijk een verzamelnaam geworden voor een keur aan routes op deze iconische spoorlijn.

Trans Mantsjoerije Express

Naast de klassieker van Moskou naar Vladivostok kent men ook de zogeheten Trans Mongolië Express. Deze route buigt ter hoogte van het Baikal meer af naar Mongolië de Gobi woestijn in. Vervolgens tuft de trein verder naar de Chinese grens om uiteindelijk halt te houden in de Chinese hoofdstad, Beijing.

De Trans Mantsjoerije Express rijdt bovenlangs Mongolië om uiteindelijk via Manzhouli naar Beijing te rijden. Op dit traject passeert de trein Harbin, een fantastische stad waar ieder jaar ook een koud maar tof ijsfestival gehouden wordt.
➡️ Meer info over het ijsfestival lees je na op de website van het Harbin Ice Festival

Alternatief voor de Trans Siberië Express Ulaanbataar Moskou

BAM (Baikal Amure) Express

Sceptici noemen deze route als alternatief voor de Trans Siberië Express een combinatie tussen obscuur en nutteloos. Pas in de jaren negentig van afgelopen eeuw voltooid, na drie mislukte pogingen, die ruim een halve eeuw in beslag namen. Slecht een handvol treinen rijdt hier op een slakkengangetje over het traject dat de alternatieve route moest worden op het traject tussen het Baikalmeer en de stille Zuidzee.

Ruwweg 3.000 kilometer aan spoor dwars door ongerepte taiga bossen, moerassen en bijna compleet uitgestorven dorpen. Dit is dé route voor iedereen die houdt van het echte Siberië. Indien je de tijd hebt, zijn de volgende plekken het waard om te stoppen. Tynda, de administratieve hoofdstad van de BAM regio. Wandel over de brede Sovjet boulevards van Komsomolsk-na-Amure waar toerisme een onbekend woord is.
➡️ Lees ook: Irkutsk verkennen met Natalya

Alternatief voor de Trans Siberië Express; reis in luxe

Als je geen zin hebt om ’s ochtends met je beker naar de samovar (heet water ketel) te slenteren voor je eerste kop koffie van de dag. Wanneer een portie verse vis scoren op een kil station niet helemaal je ding is, kies dan voor reizen in luxe. Stap aan boord van het hotel op wielen en reis in weelde van Moskou, door Siberië, via Mongolië naar Beijing. Deze zogeheten Tsarengoud trein is een Duits initiatief en vertrekt een aantal maal per jaar. 180 passagiers genieten op en top tijdens een 16-daagse trip.

Geen snurkende coupégenoten in de 4-persoonscoupé in de reguliere trein. Nee op de Tsarengoudtrein geniet je (in verschillende klassen) van een gedecoreerd vertrek. Een coupé compleet met gordijnen en beddengoed waar menig tsaar jaloers op zou worden. Dineren in 4 gangen en stoppen op interessante plekken, terwijl de trein op je wacht. Klinkt als een ideale reis, toch? Het enige nadeel is het prijskaartje. Een reis met dit alternatief voor de Trans Siberië Express is niet goedkoop.
➡️ Meer info? Check deze website

Krasnojarsk

Voor lange tijd was Krasnojarsk gesloten voor bezoekers. Een jaar of tien na de val van de Sovjet-Unie werden nucleaire reactors ontmantelt en werd de stad een interessante plaats om halt te houden op weg naar Irkutsk. Het centrum ademt nog altijd de Sovjet tijd uit. Kolossale betonblokken worden afgewisseld met houten huizen gelegen tegen grillig gebergte.

Het reusachtige SV Nikolai schip ligt voor anker in de Yenisei rivier. Op deze vloot heeft de jonge Lenin gevaren. Op naar Siberië, verbannen door de tsaar. Net buiten de stad liggen de vreemde vulkanische rotsformaties, luisterend naar de Russische naam Stolby. Ze zien er een beetje uit als enorme vingers en zijn overal in een groot park aan de rand van Krasnojarsk te vinden. De beste manier om deze vreemde natuurverschijnselen te bewonderen is vanuit een ouderwetse skilift.

Oelan Oede

Alternatief voor de Trans Siberië Express ulan ude Oeland Oede

De moderne tijd lijkt aan Oelen Oede enigszins voorbij te zijn gegaan. De tijd lijkt op sommige plekken in de stad, die het verst (vanuit Moskou gezien) in Siberië ligt, stil te zijn blijven staan. Lenin prijkt nog altijd op het centrale plein van de stad.

De hoofdstad van Boerjatië bestaat uit nauwe straten en boeddhistische tempels. Eigenlijk krijg je hier al een voorproefje op je bezoek aan Mongolië. Heb je de trein hier verlaten, bezoek dan zeker het prachtige Opera- en Ballettheater. Een uniek kolossaal rond gebouw versierd met reliëfs en fresco’s. Onder het bewind van Stalin gebouwd maar hier en daar zie je toch wat westerse trekjes terug in het metselwerk. Op de woeste taiga tussen boomloze heuveltoppen ligt de Rinpoche Bagsha Datsan tempel. Hier prevelen Tibetaanse monniken hun gebeden.

Jekatarineburg

Jekatarineburg is vandaag de dag een van de meest welvarende steden van Rusland. De stad waar Ruslands eerste gekozen president Boris Yeltsin vandaan komt. Yeltsin startte hier zijn politieke carrière, eerst als burgemeester, later als topman van het land.

De laatste tsarenfamilie vond hier de dood, in een kelder werden de tsaar en zijn gezin in 1917 vermoord. Op de plek van executie staat nu een mooi orthodox kerkje. Locals beweren dat Trans Siberië reizigers de stad te lang links hebben laten liggen. Onterecht! De stad heeft een ieder wat te bieden.
➡️ Nog een minder voor de hand liggende stop inlassen op je traject? Misschien is Perm of Kazan iets voor jou

Welk alternatief voor de Trans Siberië Express kies jij?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *