Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Reisschema West-Kaap Zuid-Afrika | Alle hoogtepunten in 4 dagen

Zuid-Afrika West-Kaap wijnregio Wine Safari Jordan Wine Estate

Met dit reisschema West-Kaap Zuid-Afrika mis je niets in deze regio

Dit Reisschema West-Kaap Zuid-Afrika neemt je mee van wijnboerderijen naar schattige pinguins, idyllische plekken voor lunch en letterlijke hoogtepunten in de regio.

Reisschema West-Kaap Zuid-Afrika wijnroute

Reisschema West-Kaap Zuid-Afrika dag 1: Per Segway door de wijngaarden in Stellenbosch

Bye bye Durban (daar waren we voor een grote reisgerelateerde beurs). Een binnenlandse vlucht brengt de groep in ruim twee uur naar de volgende bestemming, de West-Kaap. Hoewel er geland wordt op Cape Town International Airport, laat een bezoek aan Kaapstad, dat samen met samen met Pretoria (uitvoerende macht) en Bloemfontein (rechterlijke macht), een van de hoofdsteden van Zuid-Afrika vormt, nog even op zich wachten.

De immens grote shanty town (township) die we bij het verlaten van de luchthaven passeren, staat in schril contrast met onze eerste bestemming van deze tour. Die eerste bestemming is Spier, gelegen in Stellenbosch, een unieke wijngaard met een geschiedenis van niet minder dan 300 jaar.

Spier Wine Estate

Wijn drinken, dat doen we hier echter niet. Beschonken bestuurders, dat kunnen we niet hebben. Na een stevige lunch gaan we het domein namelijk per Segway verkennen. Na een wiebelige start op het parkeerterrein, raast de groep niet veel later langs de talloze wijnranken.

Zuid Afrika WesCO West-Kaap Segway Spier Wine Estate

Reisschema West-Kaap Zuid-Afrika: overnachten in Hazendal

Waar het wel tijd voor een alcoholische versnapering is, is bij de overnachtingsplaats Hazendal Hotel & Spa. Pas in het laatste kwartaal van 2023 werd hier officieel het lintje doorgeknipt en was de opening van het hotel een feit. Het wijndomein daarentegen kent reeds een lange geschiedenis die teruggaat naar het jaar 1699.

Het jaar waarin een Duitse kolonist luisterend naar de naam Christoffel Hazenwinkel arriveerde in de nieuwe Nederlandse kolonie in het zuidelijkste puntje van Afrika. Van niemand minder dan de Nederlandse gouverneur van de Kaapkolonie, Willem Adriaan van der Stel, kreeg hij 60 hectare grond. Hij noemde het Hazendal, de naam die tot op de dag van vandaag gebezigd wordt. Voor iedereen die zich wil onderdompelen in luxe en erfgoed in combinatie met wellness en well-being, is hier aan het juiste adres.

Overnachting Hazendal Wine Estate Destination Wine Farm Stellenbosch Overnachting Hazendal Wine Estate Destination Wine Farm Stellenbosch Overnachting Hazendal Wine Estate Destination Wine Farm Stellenbosch Overnachting Hazendal Wine Estate Destination Wine Farm Stellenbosch Overnachting Hazendal Wine Estate Destination Wine Farm Stellenbosch

Reisschema West-Kaap Zuid-Afrika dag 2: Op wijnsafari

De volgende ochtend zijn we te gast op het Jordan Wine Estate. Hoewel de geschiedenis van het domein ruim 300 jaar teruggaat, is het huidige familiebedrijf pas sinds 1982 in handen van vader Ted en zoon Gary Jordan. Na jaren bodem- en klimaatonderzoek plantte Gary in 1993 de eerste ranken en met succes.

De rondleiding door de uitgestrekte wijngaarden maken we in een open safari-achtige Land Rover. Tijdens de verschillende stops genieten we niet alleen van de wijn maar ook van de spectaculaire uitzichten op ValsBaai en de TafelBaai. Naast kennis van druiven en wijnen, leert de gids ons ook over de geologie van het landgoed. Vijf glazen wijn verder, is de safari ten einde en duiken we nog even de wijnkelders in voor een korte rondleiding.

Wine Safari Jordan Wine Estate Wine Safari Jordan Wine Estate Wine Safari Jordan Wine Estate

Hallo Kaapstad, hallo Houtbaai

We verlaten Stellenbosch en zetten koers naar Kaapstad, met als eerste bestemming Houtbaai. Gelegen aan de voet van de majestueuze Chapman’s Peak, biedt restaurant Chefs Warehouse at Tintswalo Atlantic niet alleen adembenemed lekkere gerechten maar ook een adembenemend panoramisch uitzicht op de Atlantische Oceaan.

Hout Bay Reisschema West-Kaap Zuid-Afrika Hout Bay Reisschema West-Kaap Zuid-Afrika Hout Bay Reisschema West-Kaap Zuid-Afrika

Op een half uurtje rijden van deze plaats, arriveren bij Boulders Beach. Het beschutte strand en de inhammen in de talloze rotsblokken – die de naam aan dit strand geven – zijn ideaal voor onnoemelijk veel pinguïns. Vanaf de hoger gelegen vlonders zien we de de Afrikaanse pinguïns, de enige pinguïnsoort in heel Afrika, ongestoord rond waggelen. Wat een toffe plek om uren naar deze koddige beesten te turen.

Pinguins op Boulder Beach Kaapstad
Pinguins op Boulder Beach Kaapstad

Art & Kleur

Een van de oudste en tevens hipste wijken van Kaapstad is de wijk Woodstock, onder locals bekend vanwege de voormalige Woodstock Exchange. Lekker eten, jonge ondernemers en street art vieren hier hoogtij. Onder leiding van een gids van Juma Art Tours maken we een wandeling langs de indrukwekkende muurschilderingen die deze kleurrijke wijk rijk is.

Reisschema West-Kaap Zuid-Afrika Juma Art Tour Kaapstad Reisschema West-Kaap Zuid-Afrika Juma Art Tour Kaapstad Reisschema West-Kaap Zuid-Afrika Juma Art Tour Kaapstad

Een plek die ook bol staat van kleur is de wijk Bo-Kaap. Deze wijk werd eeuwen geleden gebouwd door bevrijde slaven, van wie velen uit Zuidoost-Azië kwamen. Tijdens de periode van onderdrukking was het verplicht je huis wit te schilderen. Toen de afschaffing van de slavernij een feit was, kleurden de inwoners de gevels in alle tinten van de regenboog.

Bo-Kaap Bo-Kaap Bo-Kaap

Aim High

Mr. Owen, onze trouwe chauffeur, meldt;” Vandaag is er geen tafelkleed, we moeten nu gaan!” De kabelbaan – met roterende cabine – brengt ons naar de top van een van de New7Wonders of Nature, oftewel de Tafelberg. Op 1.086 meter hoogte voelt de stad onder je aan als een Afrikaanse versie van Madurodam.

➡️ Geen zin om in de rij te staan om naar de top van de Tafelberg te gaan? Schaf vooraf een ‘skip-the-line‘ ticket aan

Tafelberg Kaapstad Tafelberg Kaapstad

Is er een mooie manier om deze iconische – en meest gefotografeerde – plek in Kaapstad beter zonder wolkendek te aanschouwen? Jazeker! We stappen in een helikopter en vliegen zo dicht mogelijk langs de beroemde bezienswaardigheid. Een van de reisgenoten laat weten; “Ik dacht al dat Kaapstad een mooie stad was, maar het heeft mijn verwachtingen enorm overtroffen. Mijn hoogtepunt was absoluut de helikoptertour. Echt kippenvel om de stad van bovenaf te kunnen bekijken.”

Helicoptervlucht Kaapstad Tafelberg Robben Island Helicoptervlucht Kaapstad Tafelberg Robben Island Helicoptervlucht Kaapstad Tafelberg Robben Island

’s Avonds aan het Bloubergstrand valt er genoeg te proosten en te toasten. De avonturen van de afgelopen dag, maar ook de locatie zelf. Misschien wel dé plek in de regio om de zon onder te zien gaan.

Sundowners Blouberg Reisschema West-Kaap Zuid-Afrika

Boomslang en V&A Waterfront

De laatste ochtend in Kaapstad is gereserveerd voor Kirstenbosch National Botanical Garden. Het is lastig kiezen wat indrukwekkender is. De weelderige flora en fauna, de fraaie uitzichten of de zogeheten boomslang, een houten loopbrug hoog tussen de bomen. Dit pad werd aangelegd ter ere van het 100-jarig jubileum van Kirstenbosch in 2013.

Kirstenbosch National Botanical Garden Kaapstad Zuid-Afrika Kirstenbosch National Botanical Garden Kaapstad Zuid-Afrika boomslang Kirstenbosch National Botanical Garden Kaapstad Zuid-Afrika uitzciht

Volgens velen is het V&A Waterfront, vernoemd naar koningin Victoria en haar zoon Prins Alfred, een plek die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Kaapstad. Hoe beter dan hier de tour af te sluiten. De plek ademt de nostalgische sfeer van een historische haven uit maar biedt de bezoeker tegelijkertijd de moderne winkelketens en hippe gastronomische plekken. Tel hier nog een aantal markten, musea en een reuzenrad bij op en je kunt – inderdaad – moeilijk ontkennen, dat deze plek niet op je to-do lijst hoort.

Reisschema West-Kaap Zuid-Afrika V&A Waterfront Reisschema West-Kaap Zuid-Afrika V&A Waterfront Reisschema West-Kaap Zuid-Afrika V&A Waterfront

In het hart van dit bruisende stukje Kaapstad ligt het Silo Hotel, gevestigd in een voormalige graansilo. Op het dakterras, waar we laatste zonsondergang aanschouwen, proosten we met een cocktail in de hand op een meer dan geslaagde reis. Eensgezind klinken we op elkaars gezelschap en op een snelle terugkeer naar deze boeiende regio en fantastische stad.

Sundowners Silo Hotel Kaapstad

“De Kaapregio heeft voor iedereen iets te bieden. Van culinair tot aan actief bezig zijn en van safari tot boottochten.” En zo is het maar net.

Zuid-Afrika West-Kaap Kaapstad hop on hop off bus

➡️ Geen (huur)auto beschikbaar tijdens je verblijf in Kaapstad? Met de hop-on-hop-off-bus kom je bij alle belangrijkste bezienswaardigheden

Reisschema West-Kaap Zuid-Afrika van dag tot dag

En dan nu alles overzichtelijk op een rijtje:

1. Aankomst in Kaapstad & iets met wijn

  • Aankomst Kaapstad (in de ochtend. Omnitraveler had een (veel te vroege) vlucht vanuit Durban naar Kaapstad
  • Vanuit de luchthaven van Kaapstad transfer per (huur)auto naar Stellenbosch
  • Lunch bij Spier Wine Farm, aansluitend Segway tour tussen de wijnranken
  • Overnachting in Hazendal Hotel & Spa, onderdeel van Hazendal Wine Estate

Spier Wine Estate

2. Meer wijn en pinguins

  • Na het ontbijt vertrek naar Jordan wine estate
  • Op het Jordan wine estate maak je een wijnsafari
  • Per (huur)auto naar Chefs Warehouse at Tintswalo Atlantic voor de lunch met uitzicht op oceaan
  • Rij door naar Boulders Beach om de pinguins te zien
  • Check in in het hotel in Kaapstad. OmniTraveler verbleef in het President Hotel
  • Dinertip: Zenzero in Camps Bay

Pinguins op Boulder Beach

3. Kunst en vliegwerk

  • Ontbijt in het hotel. Daarna door naar Juma art tours
  • Door naar Bo-Kaap voor een wandeling langs de gekleurde huizen
  • Lunchtip: Bo-Kaap Kombuis of doe een kookcursus in deze wijk
  • Bezoek Tafelberg
  • Optioneel: Helicoptervlucht met uitzicht over de stad en op de Tafelberg
  • Sundowners en diner bij On The Rocks restaurant in Blouberg

Juma Art Tour

4. Natuur, shoppen en sundowners

Silo Hotel Kaapstad

Wil je meer van Kaapstad zien? Er is meer dan genoeg te doen! Bezoek Robben Island, duik in het Zeitz MOCAA museum of aanschouw de schattige zeehonden bij Duiker Island.

Zuid-Afrika praktisch

  • Beste reistijd: Lente (september tot november) en de herfst (maart tot mei)
  • Electriciteit: In Zuid-Afrika is de netspanning 220/230 volt. Je hebt een wereldstekker nodig met drie polen
  • Tijdverschil: In onze zomer geen tijdverschil. In onze winter is het 1 uur later in Zuid-Afrika
  • Tip: Zuid-Afrika is een fotogenieke bestemming, zorg dat je genoeg geheugenkaarten voor je camera – of andere opslag mogelijkheid – hebt

Meer Zuid-Afrika

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *