Tol betalen, tolbadge en vignetten, alles wat je wil weten

Road trip tol betalen vignet peage

Tol betalen, het hoort bij een autovakantie

Tol betalen, je komt er tijdens een autovakantie niet om heen. En wanneer kun je nu zo’n handige tolbadge installeren? Of heb je wellicht een vignet nodig voor het traject van jouw road trip. Relax, OmniTraveler zocht het voor je uit.

Wat is het verschil tussen tol betalen en een vignet?

Wanneer je in een land tol dient te betalen, betaal je voor het eenmalige gebruik van een bepaalde weg, tunnel of brug. Indien er een vignet vereist is, betaal u vooraf een bedrag dat je recht geeft voor een bepaalde periode gebruik kunt maken van de snelwegen, tunnels en bruggen in dat land of gebied.

In welke Europese landen moet ik tol betalen?

Een lijst van Europese bestemmingen in alfabetische volgorde:

Albanië, Andorra, België, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Hongarije,  Ierland,  IJsland,  Italië,  Kosovo, Kroatië,  Letland,  Liechtenstein,  Litouwen,  Luxemburg,  Malta,  Moldavië, Montenegro,  Noord-Macedonië, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Wit-Rusland, Zweden, Zwitserland.

➡️ Let op: Ga je op pad in Nederland? Ook in eigen land is op sommige plekken tol verschuldigd. Zoals op bij gebruik van de Kiltunnel op de route Dordrecht – ‘s-Gravendeel, N217, of het bij gebruik van de Westerscheldetunnel.

➡️ Tol betalen doe je doorgaans met je bankpas of credit card. Zorg ook voor genoeg cash geld in de auto, want op sommige plaatsen – zoals bijvoorbeeld bij veel poortjes in Griekenland – moet je de tol contant betalen.

En buiten Europa? Ook tol betalen?

Vanzelfsprekend zijn er tal van bestemmingen buiten Europa waar je eveneens moet tol betalen. Het is ondoenlijk om al die landen hier te noemen. We pikken er een uit, omdat dat een populaire road trip bestemming is onder Nederlanders, de Verenigde Staten.

Als je iconische road trip door The States gaat maken is goed de tol te regelen. Amerika kent namelijk geen landelijk tolsysteem en daarom is enige voorbereiding voor een roadtrip vereist. Bij de meeste tolpoorten kun je met contant geld of een creditcard betalen. Maar er zijn ook staten waarbij je alleen via kentekenregistratie kunt betalen. Om zorgeloos te genieten van je rondreis tipt Sunny Cars het gebruik van een tolkastje. En wist je dat tolwegen in de V.S. ongeveer vijf keer goedkoper zijn dan de Europese tolwegen?
Bron: SunnyCars 20-07-2023

Tol betalen, tolbadge en vignetten road trip Verenigde Staten Amerika USA Utah

Tolkastje, tolbadge, wat is dat nu weer?

Elk land hanteert zo zijn eigen tolsysteem. Doorgaans is het mogelijk contact als met creditcard af te rekenen. Soms kan je de tol alleen maar elektronisch betalen door middel van een zogenaamd tolkastje of tolbadge.

Een tolbadge is een elektronisch apparaatje waarmee je automatisch de kosten van tolwegen in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië betaalt, zonder te stoppen bij tolpoorten. Lange rijen en contant geld behoren op deze manier tot de verleden tijd.

Hoe kom ik aan een tolbadge?

De zogeheten tolbadge is te koop bij de ANWB. Je betaalt naast de aanschafkosten ook een bedrag per land aan abonnementskosten.voor de maanden dat je daadwerkelijk gebruik maakt van de tolbadge. En, niet te vergeten, de daadwerkelijke tolkosten moeten natuurlijk ook nog betaald worden.

Deze gadget is een echte aanrader wanneer je minstens 1x per jaar door de genoemde landen reist en/of als je in het hoogseizoen je autovakantie hebt gepland.

➡️ Met de tolbadge kun je in Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal, ook de kosten voor parkeerplaatsen (op bepaalde plaatsen) verrekenen.

Op welke bestemming heb ik een vignet nodig?

Tijdens je autovakantie naar (of door) de volgende Europese landen dien je in het bezit te zijn van een geldig vignet: Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Zwitserland en Oostenrijk.

➡️ De meeste vignetten zijn online aan te vragen of verkrijgbaar bij de ANWB

En dan is er nog de milieu-sticker

Frankrijk en Duitsland hanteren dan ook nogeens een zogeheten milieu-sticker.

Frankrijk: Elke Franse stad en elk departement kan op elk moment een milieuzone instellen, permanent of tijdelijk. Parijs heeft als enig stad een permanent ingestelde lage-emissiezone. Om in zo’n milieuzone te mogen rijden, moet de auto voorzien zijn van een milieusticker.

Duitsland: Veel grote Duitse steden verlangen een milieusticker, ook wel Umweltplakette genaamd. Zonder zo’n sticker mag je niet door de stad rijden en kan je een bekeuring opleveren. Een overzicht welke steden dat zijn, tref je hier.

umweltsticker Duitsland

Ook handig om te weten:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *