Wandelen in Wallonië | 4 x bijzondere thematochten

blegny mijn

Wandelen in Wallonië

Wandelen in Wallonië: Dichtbij en gevarieerd, dat zijn de twee woorden die van toepassingen zijn op wandelen in Wallonië. Zo stappen we in de grensstreek rondom een voormalig mijncomplex, we combineren een uitzichtpunt met een goed glas bier, passeren een pracht van een kasteel en zetten niet alleen voetstappen boven- maar ook ondergronds. Wie wandelt er met ons mee?

België Wandelen in Wallonië

Kennismaking met het mijnverleden van België

Op een boogscheut van de Nederlandse grens, pakweg 15 kilometer, strikken we de veters van onze schoenen voor een wandeling door het Land van Herve. Een gebied gekend om zijn gelijknamige kaas, maar ook vanwege haar voormalige mijnindustrie. Blegny is een gemoedelijk gehucht, een paar cafés, een postkantoor en een statige parochiekerk rijk. Amper een kwartier op pad, doemt in de verte de hoofdmijnschacht van de voormalige steenkolenmijn al op.

Door een klaphekje en langs een rijtje kranige knotwilgen, verlaten we de verharde weg en betreden het groene weiland dat ons naar een beekje en fotogeniek bruggetje leidt. Met de grassprieten nog tussen het profiel van onze wandelschoenen, houden we nabij het dorpje Trembleur, halt voor onze eerste pauze op een bankje. Eenmaal genoeg energie opgedaan, zetten we de tocht voort. Draaihekje door, ijzeren hek links, bosrand op rechts tot we oog in oog staan met schacht ‘Marie l’Espérance’. De naastgelegen schacht verleent ons toegang tot wat nu een museum is, maar waar tot 1980 mannen dagelijks tot 60 meter diep afdaalden om er steenkool te delven.

Gids Willy, zelf oud-mijnwerker, neemt ons mee naar de vele tunnels en gangen van de oude mijn, maar niet voordat we gehuld zijn in een blauwe overjas en getooid zijn in een gele helm. Het zonlicht waarin we zojuist nog wandelen, lijkt zo ver weg. Het is moeilijk voor te stellen hoe men jaar na jaar in deze duisternis zwaar lichamelijk werk verrichtte. Willy is er luchtig onder en koestert enkel mooie herinneringen aan de tijd van weleer. Om eerlijk te zijn, zijn wij toch erg blij wanneer we weer daglicht zien.

Wanneer we een oud kerkhof passeren, vragen we ons af, hoeveel mijnwerkers er hier een laatste rustplaats hebben. Stappen door het heuvelachtige landschap vergt wat van onze kuiten, maar die moeten het hardst werken, wanneer we terril ‘beklimmen’. De plek waar het onbruikbare gesteente na delving werd gestort. We zetten ons, voordat we afdalen naar Blegny, nog een keer neer en genieten van het uitzicht over het Maasdal.

📍 Blegny-Mine, Rue Lambert Marlet 23, 4670 Blégny, België

Wandelen in Wallonië blegny mijn

Wandelen in Wallonië: Klein maar fijn

Van Malmedy heb je vast wel eens gehoord, niet waar. Vlak bij deze bekende plaats in de Ardennen, ligt Bellevaux. De kerk en de bakker zijn de belangrijkste plekken in het dorp. Daarnaast is het het startpunt voor de wandelroute luisterend naar de naam Les deux Rochers. Vanaf de kerk – de oudste in de regio – vangt onze tocht over verharde ondergrond aan richting Cligneval. Niet veel later komt het eerste vergezicht al in beeld. Tijd om de camera uit de rugzak te halen. De Warche vallei ligt er in het zonlicht prachtig bij. We zouden hier uren kunnen blijven, maar de rest van de tocht wacht op ons.

Door het bos, gaan we redelijk steil naar beneden en passeren rivier La Warche. Als er een plek is om even op adem te komen, dan is de overhangende rots boven e Ambleve wel. Niet echt geschikt voor mensen met hoogtevrees, maar tot die categorie behoren we gelukkig niet. Het jammere van afdalen is dat er onvermijdelijk ook een klim op je wacht. Dat is in dit geval niet anders. We houden onszelf een fijne afsluiter voor, een vers getapt biertje bij Brasserie Bellevaux, op slechts 5 minuten van het start/eindpunt van de wandeling vandaan.

Met een verhit hoofd en het de kiezels van het terras onder onze schoenen krakend, laten we ons op een van de terrasstoelen vallen. Het blijkt dat we – als we willen – aan kunnen haken bij een rondleiding en proeverij. Ondanks onze vermoeide voeten, staan we direct op om met Tom, de tweede generatie brouwmeester van de kleine brouwerij, mee te gaan. Met veel geduld en een even grote dosis liefde en vakmanschap legt hij ons het proces uit van hop tot gisten uit en van tarwe tot etiket. Opnieuw nemen we plaats op het gezellige terras met een schuimend glas La Blanche de  voor ons neus. Proost! Op een zeer geslaagde dag.

📍Brasserie Bellevaux,  Rue de la Foncenale 1, 4960 Malmedy (Bellevaux), België

Bellevaux brouwerij

Kuieren over kasteeldomein Modave

Wie Wallonië zegt, zegt kastelen. Een van onze favoriete kastelen is te vinden in de Condroz regio in de buurt van Hoei, in de provincie Luik. We hebben het over kasteel Modave, gelegen op een rotspunt op niet minder dan 60 meter boven de vallei van Hoyoux. Het omringende natuurgebied van 450 hectare is ideaal voor een boswandeling rondom het voormalige verblijf van vooraanstaande bewoners.

Om een goed beeld te krijgen, door wiens tuin we nu eigenlijk struinen, besluiten we eerst het kasteel te bezoeken. Bij binnenkomst worden we direct omvergeblazen door een rijk gedecoreerd plafond en een statige trap. Een keurige meneer begroet ons in het Frans en reikt ons een audiogids aan. Met deze elektronische gids aan het oor geklemd, dwalen door de vele vertrekken waar tussen de 13e en 17e eeuw geslapen, gewerkt en gefeest werd. De ene kamer is nog indrukwekkender en fraaier dan de andere.

In trage tred wandelen door de groene natuur. Wanneer we onze ogen sluiten, zien we dames uitgedost in kleurrijke jurken en heren met hoge pruiken voor ons, die op de lanen van een rustige romantische wandeling genieten.

📍 Kasteel van Modave, Rue du Parc 4, 4577 Modave, België

kasteeldomein Modave Wallonië België

Wandelen in Wallonië: Hotton, spannend boven- en ondergronds

Hotton, in de buurt van Durbuy en La-Roche-en-Ardenne, is de ideale locatie in Wallonië voor wie op zoek is naar een pittige wandeling en wat klauteren her en der niet schuwt.

Net achter de kerk van het Waalse plaatsje start deze stevige tocht. Al na een paar kilometer lopen, arriveren we op een klein eilandje (l’Oneux) waar mensen in het gras van de zon genieten. Wij stappen echter door richting de watermolen en maken ons op voor de steile klim naar boven, het rots massief op. Boomstronken en kronkelende boomwortels geven houvast op weg naar de top. Eenmaal het hoogste punt op het smalle pad bereikt, genieten we, enigszins kortademig, van het weidse uitzicht.

Het ergste hebben we achter de rug, maar achtzaamheid op de rotsen blijft geboden. Gedurende de wandeling is onze nieuwsgierigheid naar de rotsen en de bijbehorende grotten gestegen. We besluiten dan ook bij terugkeer in Hotton, het ondergrondse stelsel te bezoeken.

Niet voor niets dragen de grotten, door de bijzondere druipsteenformaties, de naam Grotten van Duizend-en-een-Nacht, want een sprookje, dat is het. Samen met onze gids trotseren we vele trappen en oneffen paden diep onder de grond. Hoewel deze formaties duizenden jaren oud zijn, zijn ze pas in 1958 ontdekt door de eigenaar van de naastgelegen steengroeve en enkele jaren later geschikt gemaakt voor bezoekers. De hoge stalagmieten en lange stalactieten, de vreemde uitstulpingen en ondergrondse rivieren, het is een wereld op zich. Na ongeveer drie kwartier in het donker, moeten onze ogen wennen aan het zonlicht zodra we weer buiten staan. We volgen rivier de Ourthe en stappen terug naar het dorp. Daar laten we de wandeling en het bezoek aan de grotten op een fijn terras op ons inwerken.

📍 Grot van Hotton, Chemin du Spéléo-Club 1, 6990 Hotton, België

Dit artikel schreef ik voor/verscheen eerder in Wandel Magazine

Wandelen in Wallonië Grotten van Hotton

Meer Wallonië:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *