Zoeken
Sluit dit zoekvak.

7 x Natuurwonderen in de Filipijnen. Allen even prachtig!

natuurwonderen in de Filipijnen

Een expeditie op de Sabang, de langste bevaarbare ondergrondse rivier op aarde of een boottocht naar de Taalvulkaan, de kleinste vuurberg ter wereld. Het zijn slechts een paar voorbeelden van natuurwonderen in de Filipijnen. Het roze strand van Great Santa Cruz Island en de 1.776 Chocoladeheuvels, die zich in het droge seizoen tonen in een rijke chocoladebruine kleur. Duikers ontmoeten barracuda’s of manta’s in de Tubbataha-riffen. Ontdekkingsreizigers vinden hun weg langs de 2.000 jaar oude rijstterrassen van Banaue of de vijf miljoen jaar oude rotsformaties op Biri Island.

Rijstterrassen van Banaue – de trappen naar de hemel

Wanneer ik (terug)denk aan mijn reis op Luzon, het hoofdeiland van de Filipijnse archipel, zie ik in gedachten direct de rijstterrassen van Banaue. Zo onbeschrijfelijk mooi. Wat OmniTraveler betreft een van de beste natuurwonderen in de Filipijnen.

Natuurwonderen in de Filipijnen Banaue

Ruim 2000 jaar geleden begonnen de boeren van de Ifugao-bergstam met de bouw van de trappen naar de hemel, zoals de rijstterrassen door de locals worden genoemd. Vandaag de dag worden ze beschouwd als het achtste wereldwonder en erkend als UNESCO-Werelderfgoed. De velden strekken zich kilometers lang tegen de bergflanken uit, soms vanaf de voet van de bergen tot aan de bergtoppen. Hierdoor ontstaat een totale oppervlakte van 20.000 hectare voor de rijstteelt.

Natuurwonderen in de Filipijnen: Taal Vulkaan

Als ik dan toch terugdenk aan die trip, denk ik zelf – eerlijk gezegd – niet direct aan de Taal Vulkaan. Van dit rijtje natuurwonderen in de Filipijnen sprak deze mij het minst aan. Misschien was de verschrikkelijk rit er naar toe. De hitte op de dag van het bezoek, ik weet niet het. Het zal wel aan mij liggen, denk ik.

Een meer, een vulkaan in een meer, daarin weer een meer en daarin weer een vulkaan: op Vulkaaneiland ligt de amper 400 meter hoge en daarmee waarschijnlijk kleinste vuurberg ter wereld. Met de traditionele motorboot Bangka gaan de bezoekers naar de Taalvulkaan. Vanaf de landingsplaats wandelen de ontdekkingsreizigers ongeveer een uur naar de kratertop. Daar genieten ze van het uitzicht op de binnenkant van de actieve Taalvulkaan.

Begin 2020 rommelde het nog en spuugde de vulkaan as. (Zie ook dit artikel op CNN)

Mount Mayon – ’s werelds meest actieve vulkaan

Naar verluidt is Mount Mayon niet alleen één van de meest perfect gevormde vulkanen ter wereld, maar ook één van de meest actieve. De berg rijst in een vlak landschap op tot een hoogte van 2462 meter. Hiermee is het natuurwondervan alle kanten al van verre te zien. De leukste manieren om de vulkaan te bedwingen? Maak een tocht met een ATV-voertuig langs de basis van de vulkaan. Voel de adrenaline door je lichaam gieren als je hangend aan een zipline over het lavaslandschap zoeft.

Bohol Chocolate Hills

Natuurwonderen in de Filipijnen: Chocoladeheuvels

Resultaat van een gevecht tussen twee reuzen of het effect van het vulkanisme? Er zijn veel mythes over het ontstaan van de zogenaamde Chocoladeheuvels. Zeker is echter dat de grassen, varens of suikerrietsoorten op de 1.776 kalksteenheuvels tijdens de hete zomermaanden bruin worden door uitdroging. Daardoor lijkt het een opeenstapeling van het cacaoproduct. De meeste heuvels zijn tussen de 30 en 50 meter hoog. De hoogste Chocoladeheuvel meet ongeveer 120 meter.

➡️ Lees ook: Wat kost reizen in de Filipijnen?

Sabang – De langste bevaarbare ondergrondse rivier op aarde

Over een lengte van acht kilometer slingert de Cabayugan-rivier onder de berg St. Paul door. Uiteindelijk eindigt deze in de West-Filippijnse Zee. Vanaf het punt waar de Cabayugan onder de berg verdwijnt vormt hij de Sabang rivier. Dit is de langste bevaarbare ondergrondse rivier ter wereld (4,2 km). Ga op avontuur en ontdek iets meer dan een kilometer van het ondergrondse systeem vol stalactieten en grotten.

Tubbataha-riffen

Natuurwonderen in de Filipijnen: Tubbataha-riffen

In het midden van de Suluzee liggen de Tubbataha-riffen. Deze riffen prijken in de lijst van tien mooiste duiklocaties ter wereld. Manta’s, luipaardhaaien, tonijnen, barracuda’s, Napoleonvissen en  makrelen verwelkomen je in de onderwaterwereld en reizen met je langs de schitterende koralen. Vanwege de soortendichtheid en het belang voor zeevogels en zeeschildpadden heeft de UNESCO het Tubbataha Reef Marine Park tot Werelderfgoed verklaard.

Biri-eiland: Spectaculaire sciencefictionrotsen

Magasang, Magsapad, Macadlaw, Puhunan, Bel-at, Caranas en Pinanahawan – dit zijn de namen van de zeven kalksteenrotsen op Biri Island. De golven van de Stille Oceaan vormden ze over een periode van meer dan vijf miljoen jaar. Door de spleten en richels zien sommige formaties eruit alsof ze door moderne kunstenaars zijn gemaakt. Andere formaties lijken zo uit een sciencefiction- of fantasiefilm te komen. In het beschermde gebied rond de rotsen is kamperen, eten, drinken en het beschadigen van de Biri-rotsen vanzelfsprekend ten strengste verboden. Wandelaars, fotografen en genieters zijn echter meer dan welkom.

➡️ Lees ook: Een vluchtig bezoek aan Vigan, geen natuurwonderen in de Filipijnen, maar wel UNESCO-Werelderfgoed

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *