Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Luik | Zo verrassend leuk en veelzijdig is deze Waalse stad

station Luik-Guillemins

Luik, wat hebben we je dikwijls links laten liggen. Want wat is er nu te doen in Luik? Na een mislukte eerste kennismaking jaren geleden, besluiten we de Waalse stad een nieuwe kans te geven.

Stad van de maand: Luik

Uitgeverij Mo’media, van de handige stedengidsjes time to momo, sloeg de handen met Toerisme Wallonië België in een en riep in de maand april (2019) Luik uit tot stad van de maand. Met een gratis route in de hand spendeerden we de tweede paasdag in de Waalse stad. Een paar highlights:

[box] UPDATE: In april 2022 keerde OmniTraveler terug naar Luik. Het artikel is sindsdien aangepast en aangevuld.[/box]

winkelpassage

Verpletterende eerste indruk

Hoe verpletterend kan een eerste indruk zijn? Nou, afgaande op Station Luik-Guillemins erg verpletterend. Wat een gaaf gebouw! Toen het oude station van Luik niet meer voldeed aan de huidige reizigerswensen (en treinen) was het tijd voor een nieuw. En wat voor een!

Het feit dat het ruim 3 jaar later is opgeleverd nemen we even voor lief. De  Spaanse architect Santiago Calatrava tekende voor het ontwerp. Niet de eerste de beste, een man met vele prestigieuze projecten op zijn naam. Wie in Valencia is geweest kent vast en zeker Ciutat de les Arts i les Ciències. Slechts een van zijn creaties.

Door de zon die hoog aan de hemel schijnt, tekenen de vormen een mooi lijnenspel op de vloeren en in het gebouw. We weten niet wat jij er van vind, maar wij zijn behoorlijk onder in de indruk van het een tof gebouw. Een aanwinst voor de stad en Wallonië in het algemeen.

📍 Station Luik-Guillemins, 4000 Liège, België

Stad van de maand Luik

Bovenste beste Boverie

Op zoek naar rust, een speeltuin of een museum? Dan is op al je vragen hetzelfde antwoord van toepassing (parc) la Boverie aan het uiteinde van de wijk Outremeuse, nabij het station.

Vanuit de spoorwegkathedraal steek je de weg over, en wandelt over de La Belle Liégeoise brug de groene zone van de stad binnen. De volière, die ooit dienst deed als berenkuil, moet het zonder vogels doen (en zonder beren), maar dat lijkt de Luikenaren niet te deren. Zij genieten van het zonnetje en elkaar. Van de rust, de eendenvijver of de Roseraie, de rozentuin.

stadspark Luik

Het voormalige museum voor Schone Kunsten, thans museum La Boverie grenst aan de zogeheten Jardin d’Acclimatation. Het pand dateert van 1905 toen de Wereldtentoonstelling in de stad neerstreek. in 2019 stonden voor de gesloten deur, maar in 2022 konden we museum in haar volle glorie bewonderen.

Als er een reden is om naar Luik te reizen is het wel voor een bezoek aan La Boverie. Ten eerste is het een pracht van een pand, ten tweede is het moeilijk jezelf niet te verliezen in al het fraais dat de muren van het statige gebouw siert. Tijdens ons bezoek vallen we van een tijdelijke tentoonstelling over Magritte in de vaste collectie. We slenteren van Gaugin naar Picasso en van Van Gogh naar Wiertz. Van oude meesters naar nieuwe stromingen van bekende namen naar (voor ons) minder bekend talent.

Trek genoeg tijd uit voor je bezoek aan het museum (en het park waarin het gelegen is) want je bent zo een paar uur verder.

📍La Boverie, Parc de la Boverie, 4020 Liège, België

La Boverie La Boverie La Boverie

Ga ondergronds in het Archéoforum Luik

Omdat tijdens ons bezoek in 2019 – vanwege Pasen – vrijwel alles gesloten was in Luik, stonden we ook bij het Archéoforum voor een gesloten deur. Die deur moet je overigens wel even zoeken, want we kunnen ons heel goed voorstellen, dat er gemakkelijk aan voorbij gelopen wordt. De desbetreffende deur en het Archéoforum zelf gaan schuil ‘onder’ Place Saint-Lambert. Een groot plein met waar dagelijks talloze passanten hun voetstappen achter laten.

Bij binnenkomst dalen we af naar het donkere gedeelte van de stad. Het gedeelte waar oude verhalen en de geschiedenis van Luik opgeslagen ligt. Deze archeologische plaats is absoluut een bezoek waard, voor zij die de stad beter willen leren kennen. En wie wil dat nu niet?

Door de donkere vertrekken dwaal je van de prehistorie naar de middeleeuwen om te eindigen in de moderne tijd. In het ondergrondse museum huizen onder andere de restanten van een kathedraal maar ook van een Romeinse villa. Middels een tablet leer je vertrek na vertrek meer over de restanten die je tijdens je bezoek treft. Tijdens ons bezoek waren er een aantal archeologen aan het werk, ze vertelden gepassioneerd over de nieuwe vondsten die ze die ochtend deden. Wie weet ben jij ook wel getuige van nieuwe historie tijdens je bezoek.

📍 Archéoforum, Pl. Saint-Lambert, 4000 Liège, België

Archéoforum Luik Archéoforum Luik Archéoforum Luik

Kuitenbijter

Wie de trappen van Montagne de Bueren niet heeft beklommen is niet in Luik geweest. Zo, we hebben het gezegd. Het is een flinke klim (374 treden), maar het hoort bij een bezoek aan de stad. De trappen maken deel uit van een bouwwerk/verdedigingswerk uit 1880. Nu bedwing je enkel de treden om te kunnen genieten van het uitzicht.

Tip: Daal via Rue Pierreuse terug af naar het centrum van de stad

trappen van Montagne de Bueren

Het rijke Roomse leven

Je hebt bisschoppen en je hebt Prins-bisschoppen. Verschil?

‘Een prins-bisschop of vorst-bisschop was een bisschop, die naast het geestelijk bestuur over zijn bisdom tegelijkertijd ook het wereldlijk gezag uitoefende over een bepaald territorium, waarvan hij dan de hoogste landsheer was.‘ – Wikipedia

In Luik tref je het paleis van de Prins-bisschoppen aan het centraal gelegen place Saint-Lambert. Een statig, prachtig gebouw. Althans, de binnenplaats mag je betreden. Gelukkig zijn de zestig verschillende zuilen op deze binnenplaats in ieder geval wel te bewonderen. Het pand zelf niet is niet toegankelijk voor het gewone volk. Dat is tegenwoordig bestemd voor de hoge heren van het Provinciebestuur en het Justitiepaleis.

paleis van de Prins-bisschoppen

Wie Luik zegt, zegt wafel

De stad verlaten zonder je tanden in een Gaufre de Liège te zetten, kan simpelweg niet. Waar ze de beste wafels verkopen in de stad? Zie je een rij staan? Sluit aan en je weet dat je goed zit. Eet smakelijk!

Luikse wafel

Overnachten in Luik:

Overnachten kan op talloze plekken in Luik, wij overnachtten in april 2022 bij Van der Valk Hotel Liège Congres. Een groot hotel, direct gelegen aan de Maas en praktisch naast het stadspark met daarin museum La Boverie. De kamers zijn ruim, voorzien van een fijn bed en een goede douche. Het ontbijt is er zeer uitgebreid en wil je voor de lunch of het diner aanschuiven dan kan dat zowel in het restaurant als in de brasserie.

Vanuit het hotel loop je langs het water in ongeveer 20 – 25 minuten naar het centrum, naar La Boverie is amper 10 minuten wandelen. Stap je liever op de fiets? Vraag aan de receptie de mogelijkheden voor de verhuur. Kom je met het openbaar vervoer? Steek de Maas over en je staat in no-time op Luik-Guillemins.

📍Van der Valk Hotel Liège Congres, Esp. de l’Europe 2, 4020 Liège, België

Van der Valk Hotel Liège Congres Van der Valk Hotel Liège Congres

To-do:

Luik, ook tijdens ons tweede bezoek was tijd kort. Bij het volgende bezoek, zetten we deze zaken zeker nog op onze to-do list:

  • Bootje varen over de Maas
  • La Cité Miroir bezoeken, want volgens mij is dit voormalige zwembad zeer interessant ongeacht de expositie die er te zien is
  • Biertjes proeven bij Brasserie C
  • Genieten van het zonnetje op een terras op de Grote Markt
  • En…

à bientôt Liège

Luik
Luikse folklore: Tchantchès en Nanesse
Stad van de maand Luik
Pintje pakken
Stad van de maand Luik
Ook voor street-art zit je goed in deze Waalse stad
Stad van de maand Luik
Lovely Luik
Stad van de maand Luik
Slenterend langs de Maas, een fijne wandelboulevard tussen centrum en parc de Boverie

Meer Wallonië

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *