Zoek
Sluit dit zoekvak.

7 redenen waarom een zeilcruise zalig is

In de zomer van 2015 voer ik een week lang op een zeilcruise door Spaanse wateren, langs de Balearen en de Spaanse kust. Wat was dat heerlijk! Benieuwd of deze manier van reizen ook iets voor jou is? Lees deze zeven redenen en je bent om!

Star Clippers

Cruisen met Star Clippers is (mee)varen op echte zeilschepen. Wanneer de wind gunstig is vaart het schip op de zeilen, wanneer een briesje het af laat weten, schakelt de kapitein de dieselmotoren in. Ben je fervent zeilliefhebber? Steek gerust je handen uit  mouwen steken en hijs de zeilen samen met de crew. Of klim – man wat was dat hoog – in de mast.

Star Clippers zeilcruise

1: Authentieke zeilervaring

Aan boord maakte ik al snel kennis met de andere passagiers. Velen van hen vertelden me thuis ook te zeilen, maar dat (mee)varen op een tall ship het ultieme zeilplezier is. Ik geef ze geen ongelijk, de Star Clippers schepen zijn allen een lust voor het oog. De Royal Clipper – niet het schip waar ik mee meereisde – is overigens het enige zeilende vijfmaster op de hele wereld. Voor de Star Clipper alsmede de Star Flyer – mijn schip – zijn geïnspireerd op klippers die de eigenaar kende van schilderijen stammend uit de 19e eeuw.

2: Klein én fijn

Waar andere cruiseschepen soms complete flatgebouwen ter zee zijn, zij de Star Clippers schepen klein maar fijn. Afhankelijk van welk schip je kiest vaar je met ‘slechts’ 170 of 227 passagiers aan boord. Hierdoor is de sfeer aan boord informeel en kon ik rekenen op een persoonlijke service. Ober Fritz kende na een avond al mijn voorkeuren voor de maaltijd en mijn cabin steward informeerde dagelijks oprecht geïnteresseerd naar mijn plannen voor de dag.
Star Clippers aan boord zeilcruise

3: Close met de kapitein

Wil je graag een praatje maken met de kapitein, ben je benieuwd naar hoe het schip werkt of nieuwsgierig over het reilen en zeilen aan boord, je bent welkom in de stuurmanshut. De tweede avond aan boord wipte ik binnen bij Yuriy – ja, ja mag de kapitein gewoon bij zijn voornaam noemen, voor wat Star gazing vanaf de brug. Prachtig! Tijdens mijn tocht voer voormalig – en onder de vaste Star Clippers gasten een ware celebrity – kapitein Klaus Muller mee. Dagelijks trakteerde hij de aanwezigen in de bibliotheek van het schip op boeiende verhalen van weleer.

4: Alle gemakken voorzien

Ondanks het kleine(re) formaat schepen dan die van concullega rederijen. Ontbreekt het aan niets. Aan boord genoot ik van het moderne comfort, zoals mijn ruime hut en het fijne restaurant. Er zijn zelfs twee zwembaden aan boord. Eigenlijk heb je alle faciliteiten die je op een privé mega-yacht hebt.

5: Relax, just do it

Wat heb ik genoten van de momenten op zee, zo relaxed. Was ik voor vertrek nog even bang dat ik een nieuwe garderobe aan moest schaffen voor een cruise reis, niets bleek minder waar. Aan boord hangt een casual atmosfeer, zonder opsmuk. Overdag kon ik prima terecht in mijn zomerkledij, maar ik merkte dat de kapitein en het (bedienend) personeel het wel kon waarderen als ik ’s avonds in een jurkje voor diner plaats nam. Voor de mannen: jasje mag maar hoeft niet.

6: Showtime

Verwacht geen grote shows tijdens een zeilcruise, geen samenwerkingen met Cirque de Soleil of Broadway producties. Voor wie na het diner nog niet naar zijn hut wil, is er ’s wat de rederij zelf noemt: light entertainment. Steffie, de cruise director en haar team staan elke avond paraat met een paar uurtjes vermaak. Ik laat me ompraten en doe mee aan de modeshow en woon een van de avonden de talentenjacht bij. Om eerlijk te zijn, de mooiste show voor mij: de wind in mijn haren, sterren en de maan bewonderen vanaf het dek.

Ibiza Star Clippers zeilcruise

7: Vermijd de massa

Door het kleine(re) formaat van het schip, ontdek je de kleinere haventjes waar de grote cruiseschepen niet kunnen komen. Ik voelde dan ook super bevoorrecht toen ik Ibizastad slechts luttele stappen hoefde te zetten en direct in de oude stad stond. Een plek als Sant Carlos de la Ràpita had ik met een groot schip nooit kunnen bezoeken. Zo fijn!

Iets voor jou?

In de zomer van 2016 zijn de schepen in de Middellandse Zee gebied te vinden met onder andere routes langs Malta, Italië en Griekenland. Eerst nog even doorsparen? In de winter van 2016-2017 stap je op een Star Clippers zeilcruise richting Azië (Thailand, Maleisië en Singapore).

Wanneer stap jij aan boord van een zeilcruise?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *