Overtoerisme, welke stad of welk land kampt er anno nu niet mee? Teveel toeristen in onze hoofdstad Amsterdam, eilanden die sluiten omdat toerisme het ecosysteem ruïneert en bestemmingen die de pieken in het hoogseizoen niet meer bol kunnen werken. Wat valt er aan te doen?
Wat is overtoerisme?
“Excessieve groei van bezoekers, die leidt tot overbevolking in gebieden waar inwoners te maken krijgen met consequenties van tijdelijke of langdurige pieken van het toerisme die leiden tot permanente veranderingen in hun levensstijl, toegang tot voorzieningen en algemeen welzijn.” – Bron: reizen-en-recreatie.infonu.nl
➡️ Lees ook: Het artikel ‘Zo pakken we de gevolgen van overtoerisme aan’
Ik ga naar de Isaan
Voor onze reis naar Thailand besloten we eens niet naar de populaire oorden in het land te reizen maar juist te kiezen voor een relatief onbekend gedeelte, de Isaan. Een plek die we zorgvuldig uitkozen met in het achterhoofd op onze manier overtoerisme enigszins tegen te gaan. Hoe we dat deden?
Neem de tijd
De Isaan is een groot gebied, niet een plek om ‘eventjes’ te bezoeken in combinatie met andere delen van het land. Slow travel is key in dit geval. We trokken dan ook drie weken uit om dit gebied te verkennen.
Normaliter maken we veel gebruik van het openbaar vervoer, dit keer kozen we voor een huurauto. Op de luchthaven van Udon Thani pikten we de auto op en leverde deze op de luchthaven van Bangkok (Suvarnabhumi) weer in. Zo vermeden we dat we in de hectiek van de Thaise hoofdstad moesten rijden. Hou er rekening mee dat er in Thailand links gereden wordt. Wanneer je dat eenmaal doorhebt, kun je gaan en staan waar je wil. De grote steden staan in het Engels aangegeven, kleinere plekken (zoals in de Isaan) vaker enkel in Thai. Met een goede GPS bereik je vanzelfsprekend je bestemming.
Het fijne van een eigen auto is dat je geen tijdsdruk hebt, geen vertrektijden van trein of bus in de gaten hoeft te houden. Daardoor minder tijd kwijt bent met reizen en meer tijd hebt om zaken ter plaatse te bekijken.
Ga lokaal
Waar je in Bangkok overspoelt wordt met internationale (fast food)ketens, zie je dat off the beaten track een stuk minder. Going local is dan ook simpel. Een verblijf bij mensen thuis of het nuttigen van een maaltijd bij de locals (waarbij de voortuin doorgaans als restaurant dient) zijn niet alleen leuk en gezellig, maar zorgen er ook voor dat we niet met z’n allen massaal ergens overnachten of aan de de dis gaan. Bovendien kunnen veel restaurants niet tippen aan home cooked maaltijden.
Duurzaam
Laten we eerlijk zijn, soms heb je weinig mogelijkheden om lokaal te gaan. De homestays zijn reeds volgeboekt. Het is een feestdag waardoor alle lokale restaurantjes de deuren gesloten houden. In Udon Thani sliepen wij in een groot hotel. En als ik zeg groot, dan bedoel ik ook groot. Compleet met vergaderzalen en alles erop en eraan. Toch deed dit hotel wat ze konden om de impact van ons verblijf laag te houden. Zo serveerde het restaurant enkel lokaal Thais eten en de flessen water op de kamer waren niet van plastic maar van glas.
Op andere plekken zorgden we ervoor dat we onze doppers konden vullen in het hotel of maakten gebruik van onze Lifestraw.
➡️ Lees ook: Stop met plastic! Lifestraw helpt je
Laat de stad achter je
Vooral steden kampen met overtoerisme, dus trek de natuur in. Wij kozen voor tempels midden in het groen, afgelegen watervallen en het Khao Yai NP. Door entree tot Nationale Parken te betalen, werk je mee de natuur in stand te houden.
Wat had beter gekund
Even hand in eigen boezem steken; we hebben met heel veel zaken rekening gehouden, maar het kan altijd beter. Omdat we niet eindeloos de tijd hadden maakten we (toch) gebruik van een binnenlandse vlucht van Bangkok naar Udonthani. Een traject wat we evengoed per trein af hadden kunnen leggen.
Aangezien ons reismeisje leerplichtig is, valt de zomervakantie in juli/augustus. Een periode waarin veel reizigers erop uit trekken. Heb je de mogelijkheid, vermijd deze periode en spreid zo het aantal bezoekers dat in een bepaalde periode een land of locatie bezoekt. Het is niet alleen voor jezelf maar ook voor de locals, de natuur en het land zoveel fijner wanneer het hele jaar door kleinere hoeveelheden geïnteresseerden op bezoek komen.
Wil je zelf op reis en op een manier dat je bijdraagt aan het terugdringen van overtoerisme, maar weet je niet goed hoe? Check de website van BetterPlaces, zij helpen je graag op weg.
Tips:
Wat kun je zelf aan overtoerisme proberen te doen? Een aantal zaken nog even overzichtelijk op een rijtje:
- Probeer binnenlandse vluchten te vermijden
- Maak zoveel mogelijk gebruik van lokale gidsen/chauffeur,
- Kies voor een overnachting in een homestay
- Nuttig eens een maaltijd bij mensen thuis
- Kies je voor een verre reis, blijf dan minimaal 3 weken in het land, zo reis je minder en zie je meer
- Verblijf in kleinschalige accommodaties met persoonlijke aandacht
- Overnacht je liever in een hotel, zoek dan een duurzaam hotel waar je bijvoorbeeld je waterfles bij kunt vullen
- Excursie met locals zijn altijd een goed idee
- Gebruik indien mogelijk het openbaar vervoer
- Voeg een fietstocht of wandeltocht aan je reisplan toe, dat scheelt weer een dag uitlaatgassen
- Bezoek aan national park/natuurgebied (pay for nature)
➡️ Lees ook: Global Goals en Toerisme