Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wereld Tapas dag, reis naar de smaak van Spanje

Wereld Tapas dag, nooit van gehoord? Dat kan kloppen 22 oktober (2015) vond de eerste editie plaats. En die smaakt naar meer, kan ik je vertellen.

Tapas
Tapas

Iedereen kent de kleine gevarieerde hapklare gerechtjes uit Spanje. In heel het land worden ze gegeten en ver buiten de landsgrenzen zijn mensen waar ook ter wereld er dol op. Samen genieten van lekkernijen. Op hetzelfde bord, want dat is een teken van vriendschap, volgens de Spanjaarden. Spanje is écht een land om te proeven. De mini gerechtjes – ooit bedoeld om lastige vliegen uit je glas te weren – variëren van eenvoudig tot ware gastronomische delicatessen. Hoe dan ook, ik ben dol op tapas, wie niet?

El Mundo

Mijn favoriete tapas-spot in mijn woonplaats Breda, is El Mundo. Een prachtig pand aan de haven, met een gezellige binnentuin en tapas die niet te versmaden zijn. Brood met aioli komt standaard op mijn tafel te staan en de biefstukpuntjes kan ik écht niet weerstaan. Een glaasje Pedro Ximénez sherry erbij, dat is toch leven als God in Frankrijk Spanje.

Made in China

De raarste plek waar ik ooit tapas at, was in China. Tijdens een half jaar backpacken in Azië belandde ik in Dalian. Per toeval ontdekte ik er een tapas tentje. Het werd gerund door een Ier. Hij had Koreanen in dienst en hoe gek deze combinatie ook mag zijn, de tapas smaakten heerlijk!

Wereld Tapas dag

Tapas_Wereld_Tapas_Dag
22 oktober 2015 gaat de geschiedenis in als eerste Wereld Tapas dag. Niet alleen in Nederland, maar in meer dan twintig landen over de gehele aardkloot. In de Kookfabriek in Den Haag, vierde ik op uitnodiging van het Spaans Verkeersbureau de eerste editie. Bij binnenkomst word ik gefêteerd op Jamón ibérico met een goed glas cava. Wat een fijn welkom.

Tapas_cava_jamon

➡️ Blijf op de hoogte van de volgende editie van Wereld Tapas Dag via deze Facebook pagina

2estaciones

Iago Castrillon en compaan Alberto Alonso zijn de eigenaren, tevens chefkoks, van restaurant 2estaciones in Valencia. Tijdens een fraai staaltje show cooking delen ze de geheimen van hun beste tapas. De donut van bloedworst kan mij persoonlijk niet zo bekoren, een tapa met mossel en scheermessen van Real Conservera – een beroemde conservenfabriek in Spanje – smaakt voortreffelijk, zeker in combinatie met de fantastische Rioja wijnen die geschonken worden.

Spanje in Nederland

Acht Spaanse restaurants nemen je zintuigen mee op reis. De chefs bereiden allen een van hun specialiteiten. Het is lastig kiezen maar de Baby Squid cocktail van restaurant La Flamenco is niet alleen een lust voor het oog maar smaakt – net als andere tapas – geweldig. Afsluiten met klassieker Crema Catalana en een glaasje Licor 43, wat een verwennerij.

Tapas_chefs Tapas_galore

Voor zij die niet bij het event in Den Haag aanwezig konden zijn, was er de mogelijkheid in een van de deelnemende restaurants in het land aan te schuiven en zich te laten verwennen met een speciaal voor deze heuglijke dag samengesteld menu.

Tapas thuis

Thuis maak ik ook weleens tapas – lekker in het weekend – een van mijn favorieten is dan gemarineerde aubergine.

Voor 4 personen

  • 2 aubergines – in de lengte doorgesneden
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook (of meer)
  • een handje vol verse, gehakte, peterselie
  • wat verse fijngesneden thijm
  • 2 eetlepels citroensap (als je zo’n plastic citroentje gebruikt 1 eetlepel)
  • wat peper & zout

Aan de slag

  • Snij de aubergines in de lengte door de helft. Snij vervolgens kerven in het vruchtvlees
  • Leg de aubergines met het snijvlak naar beneden in een ovenschaal
  • Breng op smaak met peper & zout
  • Giet de oijfolie eroverheen en bestrooi met de overige ingeredienten, behalve het citroensap
  • Dek de schaal af en laat 2 tot 3 uur rusten
  • Verwarm de over voor tot 180 graden
  • Zet de schaal – zonder af te dekken – 45 minuten in de oven
  • Haal de schaal eruit, keer de aubergines om, besprenkel met het vocht uit de schaal en het citroensap
  • Zet de schaal vervolgens nog 15 minuten in de oven
  • Voor het serveren – liefst warm – besprekel je het bakvocht over de groenten

➡️ Lees ook: Pintxos smullen in Baskenland

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

4 reacties

  1. Wat ziet dit er lekker uit zeg. Ik houd van tapas <3 Ik wil naar Spanje!! Ik ga te vaak onbeperkt tapas eten en dan is het op een gegeven moment niet meer lekker. Ik moet vaker naar andere tapas restaurantjes gaan!

    1. Hi Melissa, ik zal niet zeggen dat onberkt tapas restaurant niet goed zijn, maar ze kunnen wat mij betreft écht niet tippen aan de authentieke spaanse tentjes in Nederland. Eet smakelijk!

  2. Leuk Eva! Die van mij staat nu ook online op Verkeersbureaus.info! Daarnaast heb ik nog wat foto’s bewaard voor een apart tapablog op Follow my footprints, maar dat moet nog even wachten. Het was gezellig in elk geval dat je er ook was.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *