Het was al weer veel te lang geleden dat we elkaar gesproken hadden. Tijd voor een vriendinnendate. Omdat we sterk het vermoeden hebben dat bijkletsen tijdens een lunch of diner bij lange na niet voldoende tijd is. Besluiten we een dagje weg te plannen. Over de bestemming zijn we het snel eens; Leiden.
Museum Volkenkunde
Nog voordat we in de trein zitten, barsten de verhalen al los. Ook al duurt de treinreis meer dan een uur, voor mijn gevoel zijn we nog maar net ingestap als we Leiden Centraal al binnen rijden.
Vlakbij het station ligt het Museum Volkenkunde. Op het moment van ons bezoek aan Leiden is er een tijdelijke tentoonstelling over Bali genaamd Bali – Welcome to paradise te bewonderen. Dat vraagt om een kort bezoek aan het museum. De tijdelijke expositie gaat over hoe het paradijs onder druk staat, maar dat de cultuur (gelukkig) nog springlevend is.
We beoordelen de stippel- en streepjesmotieven van de aanwezige Australische kunst, bewonderen Chinees en Koreaans porcelein. Vragen onszelf af hoe warm de van huiden vervaardigde kleding van de Inuit is en moeten een beetje lachen om de Mexicaanse skeletten van dia de los muertos.
📌 Museum Volkenkunde, Steenstraat 1, 2312 BS Leiden
Rondvaart Bootjes en Broodjes
Er valt vanzelfsprekend nog veel meer te zien in het Museum Volkenkunde, echter de boot wacht niet op ons. De boot? Jazeker, we gaan een heuse rondvaart in de Leidse wateren maken.
“Goedemorgen,” klinkt het vriendelijk wanneer we het kleine kantoortje anex keukentje van Bootjes en Broodjes binnenstappen. Het ruikt er naar versgemalen koffiebonen en zojuist van schil ontdane komkommer. “De boot ligt er al, jullie kunnen zo aan boord gaan. Willen jullie misschien een cappuccinotje mee voor aan boord?”
11.30 uur: Tijd om te vertrekken! Met een vloot vol Duitsers en Amerikanen glijden we richting de historische haven. Passeren de stadstimmerwerf en de molen (reconstructie) waar Rembrandts’ moeder graan maalde voor de bakkers.
De Zeevaartschool is een indrukwekkend pand, de universiteitsbibliotheek – in mijn ogen – een lelijk ding. De Hortus Botanicus en bijbehorende sterrenwacht maken plaats voor een lange rij woonarken. “Wie denkt hier goedkoop te kunnen wonen, heeft het mis,” legt de schipper uit. “Dit zijn de duurste plekken van de stad!”
Prachtig groen moet wijken voor de Meelfabriek. Een industrieel pand, dat reeds in 1988 de deuren sloot. Rijksmonument werd, maar nog altijd op betere tijden wacht. Kerken, bruggen (pas op je hoofd!) en het Marktgebied trekken in een uur aan ons voorbij. Tijd om de boot te verlaten en op zoek te gaan naar een lunchadresje (wij voeren zonder broodjes in het bootje ;).
📌Bootjes en Broodjes, Blauwpoortsbrug 1, 2312 GA Leiden
Lunchen bij het Pakhuis
Aangezien we vanuit Brabant al voor 09.00 uur zijn vertrokken, knorren onze magen intussen. Voor de lunch schuiven we aan in het monumentale pand van het Pakhuis. Een gezellig grand café, met een kaart vol lekkers. #Nomnomnom
📌 Grand café Pakhuis, Doelensteeg 8, 2311 VL Leiden
Hortus Botanicus Leiden
“De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van nederland. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna is de Hortus hét groene hart van Leiden. Hier kweekte Carolus Clusius de eerste grote tulpencollecties van Europa, en introduceerde Philipp Franz von Siebold ongeveer 700 tot dan toe onbekende planten uit Japan en China.” – Bron: website Hortus Botanicus Leiden
Na de lunch neemt de zon even pauze en valt er zelfs wat regen uit de hemel. Goed voor de plantjes, zullen we maar zeggen.
In de kas, is het tropisch warm. De aanwezige bananen en ananassen houden er van, vriendin Miranda duidelijk niet. Buiten, in de prachtig aangelegde tuin(en) kunnen we even afkoelen want er waait een fris windje. Tijdens ons bezoek (eind mei) zijn helaas, veel bloemen al uitgebloeid. Dat moeten we bij een volgend bezoek even beter plannen.
Voor iemand uit de stad, die zelfs nog nooit een tuin heeft gehad, kan ik best trots zijn op mezelf, ik herken meer plantsoorten dan dat ik zelf verwachtte.
📌Hortus botanicus, Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden
Leidse hofjes
Een oase van rust. Klinkt heel cliche, maar soms zijn cliches simpelweg waar. De Leidse hofjes voldoen geheel aan dat cliche. Achter grote, zware deuren, gaan de meest prachtige huisjes en dito tuinen schuil. Soms zit (onverhoopt) een deur toch op slot, dat maakt de dwaaltocht door Leiden enkel spannender.
📌Er zijn 35 hofjes verspreid over het gehele centrum. Schaf bij de VVV het boekje Leidse Hofjes (€ 3,50) aan en je vind ze allemaal.
Borrel (en pizza) bij City Hall
De tijd vliegt voorbij. En wat is Leiden leuk! En wat hebben we het naar ons zin. Enigszins vermoeid van alle indrukken van vandaag (en al het geklets) pakken we een wijntje en een bord antipasti di carne bij City Hall, een Italiaanse bar/bistro in het eeuwenoude monumentale Stadhuis van de stad.
We zitten eigenlijk wel prima hier, derhalve besluiten we ook in deze bistro te dineren alvorens we de trein terug naar het Zuiden nemen. Het wordt pizza, maar niet zo maar een pizza. Echt een van de lekkerste die ik sinds lange tijd geproefd heb. De dessertkaart lonkt, maar ik heb meer dan genoeg gegeten. We bestellen nog een kop thee en lopen dan terug naar het station. Dag Leiden, tot een volgende keer.
📌 Italian bar-bistro City Hall, Stadhuisplein 3, 2311 EJ Leiden
Meer Leiden:
Rijksmuseum van Oudheden mummies en meer
Leerzame middag bij Rijksmuseum Boerhaave