Met deze tips leer je besparen op reis. Doe er je voordeel mee
Je gelooft je eigen oren niet als je erachter komt hoeveel geld je weggooit voor en tijdens je reis, dus leer besparen op reis.
Natuurlijk staat reizen en vakantie gelijk aan relaxen, de batterij weer opladen en nieuwe ontdekkingen doen. Maar er is een duidelijk verschil tussen go with the flow en jezelf een oor aan laten naaien. Variërend van de keuze van je restaurant tot welke bankkaart je gebruikt, de manier waarop je je bagage inpakt en de bereidheid jezelf voor vertrek een beetje in te lezen, doen je besparen op reis. Dit zijn de meest voorkomende zaken waaraan je onnodig (te)veel geld kwijt bent – en belangrijker nog, hoe je dat een volgende keer niet meer doet.
Besparen op reis: eet geen toeristenvoer
Ik zal heus niet zeggen dat elk restaurant gericht op de buitenlandse bezoeker crapy en te duur voedsel voorschotelt. Echter de kans dat op je bestemming bij het binnenstappen van de grootste, bijvoorbeeld, pizzeria met de mega neonreclame teleurgesteld en met een dunnere portemonnee weer buiten wandelt is zeer groot.
De reden? Vraag en aanbod. Plekken waar veel toeristen komen, zijn doorgaans de plekken waar je de restauranteigenaren het meest betalen om de deuren te mogen openen. Daardoor ontstaat te neiging om de kosten te drukken. Andere (goedkopere) ingrediënten worden gebruikt, onder het mom van “dat proeven ze toch niet”.
➡️ Bespaartip: pluis je reisgids uit, vraag de lokale VVV om alternatieven, raadpleeg blog of vraag simpelweg aan de locals waar zij gaan eten. Je zal tevreden van tafel gaan en je reisbudget gaat er ook niet aan.
Transactiekosten
Check voordat je naar het buitenland vertrekt wat de transactiekosten voor het pinnen of creditcard gebruik zijn bij je bank. Zo voorkom je onaangename verrassingen. Transactiekosten van 3% of meer zijn niet ongebruikelijk. Zonde. Het lijkt misschien niet veel, maar wanneer je alle transacties bij elkaar optelt, kun je toch een hoop andere leuke dingen van dat geld doen.
➡️ Bespaartip: Informeer voor vertrek goed bij je bank hoeveel eventuele transactiekosten zijn. Pin grote(maximale) bedragen om extra kosten te voorkomen
Besparen op reis: Slechte wisselkoers
Een van de meest geldverslindende zaken tijdens het reizen is de wisselkoers. Zeker wanneer je direct bij aankomst op de luchthaven van je nieuwe bestemming je valuta gaat wisselen. Ook plekken als recepties van hotels, straathandelaren en (luxe) winkels staan niet bepaald bekend om hun gunstige wisselkoersen.
➡️ Bespaartip: Mocht je echt geld moeten wisselen, check dan eerst goed hoeveel de wisselkoers op dat moment is, zodat je weet wat een redelijke transactie is. Of zorg ervoor dat je voor je reis al bij je bank of GWK de benodigde valuta hebt aangeschaft. Kies liever voor pinnen.
Teveel bagage
Deze is een inkoppertje. Toch? Toch niet. Massa’s reizigers pakken nog altijd te veel in. Vooral degenen die langer dan een week van huis zijn, gooien tijdens een inpakstress moment toch ineens teveel in de koffer. Het feit dat meer en meer mensen met een trolley reizen maakt het er niet gemakkelijker op. Travel light hoeft toch immers niet meer, want door de ingenieuze wieltjes hoeven we die kilo’s zelf niet meer te tillen. En dan sta je bij de incheckbalie en blijk je over je toegestane limiet te zijn gegaan. “Of je contant of per credit card wil betalen…”
➡️ Bespaartip: Travel Light. Doe het echt. Niet enkel als voornemen vooraf. Weeg voor jezelf af wat je wel en hoogst waarschijnlijk niet gaat dragen. Kledingstukken waar je over twijfelt. Thuis laten. Bedenk dat je onderweg altijd nog kleding kan laten wassen. Dat is in veel landen een stuk goedkoper dan de toeslag voor overbagage bij je luchtvaartmaatschappij. Heb je tijdens je reis teveel aangeschaft waardoor je in de gevarenzone beland? Check wat het kost om zaken per post naar huis te sturen.
Besparen op reis: Onverstandig credit card gebruik
Let op waar en wanneer je je credit card gebruikt. Het nadeel van het ding is dat je pas na een (doorgaans een) maand weet wat je opgemaakt hebt. Hierdoor ontstaat te kans dat je in het rood komt te staan met flinke rentes als gevolg. Als je niet oppast kost je reis ineens het dubbele.
➡️ Bespaartip: Een simpele, geef geen geld uit dat je niet hebt.
Reisverzekering
Met je reisverzekering kan je op twee manieren in de fout gaan. Door er een af te sluiten. En door er geen af te sluiten. Wanneer je er wel een afsluit let dan goed op dat je niet oververzekert ben. Te hoge poliskosten dient te betalen of onnodige bemiddelingskosten moet voldoen. Wanneer je er geen afsluit en er gebeurt iets onderweg, dien je zelf je portemonnee te trekken. En dat kan aardig oplopen!
➡️ Bespaartip: Controleer voor vertrek hoe je verzekert bent en waar voor welke risico’s je gedekt wilt zijn. Staat canyonning niet op het programma, dan is een toeslag voor extreme sporten niet nodig. Vindt je een (hoger) eigen risico geen probleem, daarmee verlaag je de kosten per dag. Check je reisverzekering en je zorgverzekeraar en voorkom dat je dubbel verzekert bent (en dus ook dubbel betaalt). Check ook de verzekering van de credit card. Sluit in ieder geval een verzekering af, er immers altijd iets gebeuren.
Korting mislopen
De meeste steden hebben genoeg bezienswaardigheden om een aantal dagen mee te vullen. Daarnaast zijn er dikwijls georganiseerde wandelingen, interessante restaurants die je wilt ontdekken en ga zo maar door. Al deze ervaringen kosten geld en toch kun je hier geld op besparen, zonder de must-sees te skippen.
➡️ Bespaartip: Schaf een citycard aan. Bijna elke stad of regio heeft tegenwoordig wel zo’n pas. Check vooraf welke bezienswaardigheden je wilt zien. Maak de optelsom met de reguliere entreeprijzen en vergelijk die met een dergelijke kortingskaart. Negen van de tien keer ben je voordeliger uit door eerst geld uit te geven.
➡ Zo testte ik de CityCard Gent. Wat een goede deal bleek
Besparen op reis, zo moeilijk is het niet. Wat is jouw ultieme bespaartip?