Venntrilogie: Een beetje Frans, Duits en Nederlands
De Venntrilogie loopt vanuit het uiterste puntje van Nederlands Limburg tot aan het Duitse Eifel-gebied. Een route van 109 kilometer dwars door de Belgische Oostkantons, Wallonië en de Ardennen, de Hoge Venen als leidraad en hoogtepunt. Een tocht waar je ’s morgens je kop koffie in het Nederlands bestelt, tijdens de lunch Frans praat en de dag in het Duits afsluit.
Hoogste punt
Nog voor een stap gezet te hebben, een hoogtepunt. Een hoogtepunt op het hoogste punt van Nederland. We staan op de Vaalserberg op het Drielandenpunt. Een berg die met haar 322,4 meter boven NAP feitelijk een heuvel is, maar dat mag de pret niet drukken. Ruim 100 jaar geleden, ten tijde van het Neutraal Moresnet, was dit zelfs een vierlandenpunt, zo lezen we in onze officiële wandelgids. De veters van de wandelschoenen zijn stevig gestrikt, de rugzak zit vol met proviand, we zijn klaar voor vertrek.
Groen, groener, groenst op de Venntrilogie
Vijftig tinten groen, zo valt de etappe richting Eynatten het best te omschrijven. De groene natuur – met dank aan de vele maartse regenbuien – domineert de route. Van ons eindpunt hadden we eigenlijk wat meer verwacht, maar Eynatten blijkt niet meer dan een gemoedelijk plaatsje, dat feitelijk een rechte weg beslaat.
Een paar kilometer verderop houden we halt in Raeren. Eerst laven we onszelf aan Kaffee und Kuchen en duiken dan het kleine Töpfereimuseum in, gevestigd in de burcht van het plaatsje. Raeren en regio stonden eeuwenlang bekend om het pottenbakambacht. De hoogtijdagen liggen tussen 1.200 en eind 19e, begin 20e eeuw. Oorlogen verwoestten meermaals de bakkerijen, maar als een feniks herrezen de ambachtslui telkens uit de as. Een verbod op vrije kleiwinning en zoutinvoer en ook het intrekken van kapvergunningen, zijn de nekslag. De laatste pottenbakker dooft in 1850 zijn oven. Het museum toont de hoogtijdagen, het ambacht en hedendaagse kunstwerken van keramiek.
Met een hoofd vol informatie stappen we door groene velden, over brede lanen in een naaldbos en langs talloze stroompjes verder. Op naar Eupen.
Picture perfect
Kleine bruggetjes, magnifieke uitzichten over valleien en pittoreske boerderijen, als we van alles een foto willen maken, duurt onze tocht zeker twee keer zo lang. Ook het Osthertogenwald, dat eeuwenlang het jachtgebied was van de hertogen van Limburg en Brabant, is het nemen van een foto waard.
Eupen is de eerste grote(re) stad die we aandoen. De hoofdstad van de Duitstalige Gemeenschap in België doet gezellig aan en staat bol van de kerken, patriciërswoningen en andere indrukwekkende panden. Vanaf de bovenstad turen we in de verte. “Daar,” wijzend naar de Vesdre rivier;” daar moeten we naar toe. Daar beginnen de Hoge Venen.”
Onvoorstelbaar
“Kun je het je voorstellen? Het gebied waarin we nu lopen, de Venen, zijn gewoonweg meer dan duizenden jaren geleden gevormd in de late ijstijd.”
“Gek idee, eigenlijk,” klinkt het als reactie naast me, terwijl we door het 5.000 hectare grote beschermde natuurgebied, de Hoge Venen, wandelen. “En helemaal als je dan ook bedenkt dat er zijn sporen gevonden die teruggaan naar de tijd dat de Romeinen hier de dienst uitmaakten,” voegt mijn wandelmaatje eraan toe.
De vlonderpaden, die voor een grotendeels voor de Venntrilogie aangelegd werden, zijn zonder twijfel het mooiste stuk van de route. De wilde natuur, de fotogenieke paden en de rust. Fantastisch.
Hogerop
Dat we tijdens onze tocht aan hoogte winnen, dat merken we aan onze kuiten die ons af en toe laten weten, dat ze echt even aan een pauze toe zijn. Bij Signal de Botrange voegen we aan de hoogtemeters een aantal traptreden toe. Leunend tegen de reling, armen wijd, we hebben het hoogte punt van België bereikt (692 meter boven NAP).
Het kwik is gestegen, gelukkig brengt de waterval van Bayehon – na eerst wat verhitte inspanning – verkoeling. Even de voetjes in het koude water en we kunnen weer verder. Verder door de bossen vol statige eiken. Verder door de dichtbegroeide heuvels, verder naar Malmedy.
“Hoe anders doet Malmedy aan ten opzichte van Eupen,” concluderen we op terrasje nabij de abdij – daterend uit 648 – genietend van een lokaal biertje. “Elke etappe is anders, elke kilometer verrast.”
Het einde van de Venntrilogie is in zicht…..
We trotseren steile paden en heuvelflanken, passeren het kasteel van Reinhardstein, lopen door eindeloze velden en picknicken langs de oevers van het meer van Robertville. Met nog een kleine elf kilometer te gaan, is rivier de Warche onze leidraad. Bütgenbach, voor we aan onze tocht begonnen, hadden we er nog nooit van gehoord, nu voelt het als thuiskomen.
Het officiële eindpunt van de Venntrilogie. We did it!
Venntrilogie: Wandelroute van het Jaar 2024
De Venntrilogie is tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Gent gekozen tot Wandelroute van het Jaar 2024.
“De Venntrilogie verbindt in zes etappes en een afstand van 109 km enkele van de mooiste landschappen van Oost-België. De route loopt door drie verschillende natuurlandschappen van de Venen. Van het drielandenpunt met Nederland en Duitsland tot in Bütgenbach. De eerste twee etappes door velden, weiden en het Hertogenwoud tot Eupen. De derde en vierde etappe lopen van Eupen naar het Signal de Botrange en Malmedy, met een woest en avontuurlijk parcours. De laatste twee etappes verbinden Malmedy met Robertville en Bütgenbach en zijn ronduit spectaculair.
De jury, bestaande uit Gilbert Roels, Christina Bloem en Ivonne Calis, toonde zich zeer gecharmeerd van deze route om een aantal redenen. Zo komen veel verschillende landschapstypes aan bod en is de natuur, vooral in de etappes 3 tot en met 6, overweldigend. Pluspunten zijn ook de volledige bewegwijzering in de twee richtingen, een infoportaal bij het begin/einde van elke etappe, gratis gpx-tracks die je kunt downloaden en een gratis gids en website in vier talen. Ook prees ze de samenwerking met de Duitse Eifel, waardoor het mogelijk is een meerdaagse, grensoverschrijdende wandeltocht te plannen.”
Praktische informatie Venntrilogie
➡️ Reeds bij opening (augustus 2023) kreeg het wandelpad Venntrilogie het prestigieuze label “Leading Quality Trails – Best of Europe” van de Europese wandelvereniging (EWV)toegekend. Een eer die alleen aan de beste langeafstandswandelpaden in Europa toekomt. De Venntrilogie is de 22e route die is opgenomen in deze lijst van gecertificeerde wandeltochten.
- Meer informatie over de Venntrilogie en het GPX-bestand van de wandelroute is te vinden op de website van het Toeristisch Agentschap Oost-België.
- Je kunt een gratis wandelgids van de Venntrilogie downloaden via de website. In de gids worden enkele historische verhalen en legenden uit de streek verteld. Bij de etappes vind je meer informatie over de moeilijkheidsgraad, hoogtemeters en bezienswaardigheden De papieren gids is verkrijgbaar bij verschillende locaties op de route
- Hou er rekening mee dat er matige netwerkdekking van je telefoon is, in met name de Hoge Venen. De wandelroute van tevoren te downloaden en offline mee te nemen is daarom aan te raden.
- Wildkamperen is strikt verboden in België.
- Honden zijn op deze wandelroute aangelijnd welkom. Honden zijn niet toegestaan op het gedeelte in het natuurreservaat van de Hoge Venen van Grand Bongard naar Botrange, om de natuur niet te verstoren. Ter plaatse wordt een alternatieve route aangeboden.
Dit artikel schreef ik voor/verscheen eerder in Wandel.nl magazine, een uitgave van KWbN