Donostia, of zoals wij zeggen San Sebastian is bij Nederlanders een onbeminde stad. Geheel onterecht. De soms rustige, soms ruige zee altijd binnen handbereik. Wereldberoemd om de fantastische keuken – pintxos galore – host van een internationaal filmfestival en in 2016 Europese hoofdstad. San Sebastian is een heerlijke stad, kijk maar!
Culturele hoofdstad 2016
Als Europese Culturele hoofdstad zijnde, zijn er in 2016 extra veel activiteiten georganiseerd. Op het vlak van architectuur, gastronomie, muziek, kunst, film, literatuur worden alle registers open getrokken. Tot het einde van het kalenderjaar wordt er genoeg georganiseerd, dat je bezoek aan de stad nog leuker maakt.
De oude stad
Het eerste dat me opvalt in Donostia is dat voetgangers op veel plekken vrij baan hebben. Brede trottoirs, speciale voetgangerszones en straten die in de avonduren enkel met de benenwagen bereikbaar zijn. In de oude stad is dat niet anders.
Hou je van lekker eten (duh, wie niet?) trek dan naar Fermín Calbetón Kalea. Dagelijks vind hier na zonsondergang een culinaire aardbeving plaats. Waarbij pintxos prominent de boventoon voeren. De Basilica Santa Maria is moeilijk te missen. ’s Avonds vullen de trappen voor de kerk zich. Mensen drinken wijn, wachten op vrienden of genieten van het uitzicht op de Buen Pastor Katedraal, die precies een kilometer verderop in het verlengde van de straat ligt.
Zelf kwam ik er niet meer aan toe, maar het San Telmo Museum, gehuisvest in een oude Dominicaner Klooster, schijnt de moeite van een bezoek zeker waard te zijn.
Romantische wijk
Brede lanen met dito panden, de rivier (Urumea) en het strand binnen handbereik, een serene stad in een stad, dat is de zogeheten romantische wijk.
De boulevard scheidt de oude stad van dit gedeelte van San Sebastian. Een bruisend voetgangersgebied, waar het spel van zien en gezien worden graag gespeeld wordt. Op een gegeven moment raakte ik bijna vriendlief en onze kleine meid kwijt in deze wijk. Ik kon simpelweg niet stoppen mezelf te vergapen aan alle prachtige panden.
De kustlijn
Een gemiddeld persoon wandelt ongeveer met een snelheid van 6 kilometer per uur. Laat dat nu precies de tijd zijn die je nodig hebt om van het ene puntje naar het andere langs de kust af te leggen. Ook hier lijkt flaneren volkssport nummer een.
Ik ben er niet over uit of ik het strand van Zurriola (surfers Paradise), La Concha (de koningin der stranden) of Ondarreta (ideaal voor gezinnen) nu het leukste vind. Allen hebben zo een eigen charme. Of beter gezegd ze zijn alle drie zalig!
Bovendien
Bovendien telt de stad een keur aan parken, zijn er op twee plekken schitterende uitzichtpunten en had ik al gezegd dat je er op elke straathoek verschrikkelijk lekker kunt eten. Oh ja, dat had ik al gezegd ;).
Welke lekkere adresjes ik aandeed, lees je in dit artikel.
San Sebastian praktisch:
- Voor een stukje gemak, schafte ik de San Sebastian Card aan. Zoals de toeristeninfo aangeeft: “Deze kaart maakt het verschil tussen de stad bezoeken en ze ontdekken.” Je geeft je recht op het gebruik van het openbaar vervoer, krijgt korting op musea, winkels en restaurants. Er is tevens een kaart voor Baskenland, voor als je niet alleen San Sebastian wilt ontdekken.
- Wil je snel een goede indruk hebben van de stad? Stap dan aan boord van een knalrode bus die door heel de stad toert. Je leest hier hoe mijn rit per City Tour Donostia verliep.
- Waarschuwing: Voor Spaanse begrippen is San Sebastian qua overnachtingen een dure stad. Ik hoefde dan ook niet echt te lachen om de prijs van onze kamer per nacht…. Ook de maaltijden zijn in vergelijk met bijvoorbeeld Bilbao (wat) hoger geprijsd.
Overnachten? Dat deed ik in het Silken Amara Plaza Hotel