Wytze en Joan rijden per camper naar Singapore
Per camper vanuit Nederland naar Azië? Wytze en Joan, zijn twee avontuurlijke pensionado’s. Op 11 maart (2017) begonnen aan een reis die zijn weerga niet kent. Ze besluiten per camper vanuit hun woonplaats Drachten naar Singapore te rijden. Een avontuur om U tegen te zeggen. In een drieluik vertelt het reislustige over de voorbereidingen en het avontuur. Vandaag lees je het eerste deel: het idee, de route en het eerste traject van de camper reis.
Het idee
Tijdens een camper reis dwars door Griekenland en Albanië, kwamen we op het idee om ook eens naar Turkije te gaan met de camper. Waarom ook niet. Daarop werd geopperd om dan om de Zwarte Zee weer terug te gaan. Kortom het werd allengs een groter plan en we gingen het idee om een grote toer te maken even parkeren, omdat er ook in Griekenland veel is te zien. Toen we echter terug waren in ons eigen vertrouwde landje, kwam het idee weer boven en hebben we ons eerst maar eens verdiept in de zaken die je dan zou moeten regelen.
Het plan
Als je van plan bent om zo’n reis te maken, moet je een redelijk vertrouwen hebben in jezelf en je onbekende medemens in afgelegen gebieden. Ook de technische staat van je camper is van groot belang om bij de planning van zo’n reis mee te nemen in de afwegingen om het wel of niet te gaan doen. Als je tot de conclusie komt dat het niet een vlaag van verstandsverbijstering is, maar dat je serieus bent en de wil hebt om de reis te maken, begint er een periode van hard werken.
De route
Wat moet er allemaal geregeld worden om zo’n reis te ondernemen, waar gaan we langs en wat voor papieren zijn er nodig. Hoe zit het met de techniek en welke onderdelen gaan we meenemen. En dat zijn dan nog maar een paar zaken die je aandacht vragen. We kwamen al brainstormend aan 5 A4 tjes vol met zaken die we moesten regelen. Sommige vrienden vroegen zich hardop af “Waar begin je aan”. We hadden natuurlijk ook lekker een vliegreisje kunnen boeken om in Singapore te kijken en over te steken naar Indonesië. Maar ja, dan rijdt je niet in je eigen camper door Iran, Mongolie en China om maar een paar landen te noemen.
Wij besloten derhalve om een camperreis dwars door Europa te maken, door Turkije te gaan richting Iran en daarna door de Stanlanden omhoog te klimmen en vervolgens via Siberië af te zakken naar Mongolië om daarna door China naar Laos te rijden om dan via Thailand en Maleisië te eindigen in Singapore.
Onzekerheden
Het zou een reis worden met veel onzekerheden, maar wie daar niet mee om kan gaan moet niet aan een dergelijk avontuur beginnen. Denken in oplossingen is ons motto en doe dat pas als er problemen ontstaan. Zo zijn we op 11 maart 2017 vertrokken, uitgezwaaid door soms wat meelijwekkend kijkende mensen. Wie doet nou zoiets op die leeftijd. Dwars door Europa is geen probleem, want grenscontroles zijn er al lang niet meer en geld wisselen is niet nodig tot aan de Turkse grens. En daar begon zich een probleem te vormen.
Humor is de oplossing
Toen de Nederlandse overheid op 15 maart besloot de Turkse minister weg te sturen, stonden wij net aan de grens. Erdogan maakte gehakt van de Nederlanders en wij dreigden daardoor niet door te kunnen reizen naar Iran. Humor loste het probleem echter flitsend op. De Turken bij de grensovergang vonden onze opmerkingen blijkbaar leuk en vertelden ons spontaan wat de verkiezingsuitslag in Nederland was geworden.
Door Turkije reizen is in ieder geval Istanbul bekijken. Wat een schitterende oude stad met veel mooie gebouwen uit een tijd dat wij hier nog geen bescherming hadden voor het zeewater en regelmatig wegspoelden. Verder was het nog volop winter. In de stad Erzurum, aan de grens met Iran, hebben wij op advies van de directeur van het bureau voor toerisme ondergronds in een parkeergarage gebivakkeerd met ons campertje. Hij bracht ons er zelf naar toe. Over behulpzaamheid gesproken. Daarna zijn we door het Koerdisch gebied gereden. Daar was goed te zien wat het betekent om daar te leven. Om de 500 meter politiecontroles en roadblocks.
Gastvrij Iran
Dan kom je bij de grens van Iran. De portretten van de Ayatollahs grijnzen je tegemoet. Eerst door een stukje niemandsland, dan de grens. Beetje intimiderend, maar al gauw ontdek je de gastvrije kant van het Iraanse volk. Tijdens onze rit over het platteland zien we de lemen hutten, waar mensen in wonen die een eenvoudig boerenbestaan lijden. Geen sanitair en andere voorzieningen. De steden Tabriz, Qom, Teheran, Isfahan en Shiraz daarentegen zijn moderne steden met alle voorzieningen. Het is een land vol met cultuurschatten van duizenden jaren terug. Ook is het bevolkt met uiterst vriendelijke en gastvrije mensen die je graag uitnodigen voor de thee of een maaltijd. Ze hebben als burgers erg te lijden gehad van de sancties die hun land jarenlang opgelegd heeft gekregen.
Door naar Turkmenistan
Onze camper mag ‘s nachts overal staan en we worden iedere keer weer met oprechte en warme belangstelling begroet. Het bezoek aan de ruïnes van Persepolis maakt diepe indruk op ons. Dat er in die tijd, onder het bewind van Alexander de Grote, reeds zulke mooie tempels en paleizen werden gemaakt. We hebben een maand door Iran gereisd en zijn daarna erg tevreden doorgegaan, naar de grens met Turkmenistan. Alleen dit eerste deel van onze reis was al zeer de moeite waard.
To be continued
Deel 2 verscheen op 02 april 2018
Deel 3 verscheen op 23 april 2018
Meer reizigers aan het woord in de rubriek Travelers Tales:
Elisa benutte haar tussenjaar om Bali te ontdekken
Esther reisde 1.300 kilometer door Zuid-India