Het prijkt bij velen bovenaan de (Azië)bucketlist, de tempels van Bagan beklimmen. De vele bouwwerken uit de 13e eeuw in Myanmar zijn dé plek om de zon onder te zien gaan.
Eigenlijk te gek voor woorden
Als je er goed over nadenkt is het eigenlijk ook te gek voor woorden. Het beklimmen van ’s lands erfgoed. Archeologische en architectonische wonderen die massaal door toeristen beklommen worden. Best vreemd eigenlijk, niet?
Aantrekkingskracht
En toch, het maakt niet uit of je het wel of niet belachelijk vindt dat mensen de weg naar de top van de eeuwenoude tempels trotseren of niet. De bouwwerken hebben simpelweg een enorme aantrekkingskracht op je. Want zeg nou zelf, hoe gaaf is het als je een kleine – verlaten – tempel treft. Je zonder anderen langs brokstukken omhoog klautert en in alle rust en stilte over de enorme vlakte van Bagan uit kunt kijken.
Welkom in Bagan
Het is 2013, krap een jaar ervoor heeft Myanmar haar deuren geopend voor internationale toeristen. Samen met mijn reismaatje maak ik vanuit Thailand een reis door het land. Bagan slaan we natuurlijk sowieso niet over.
We huren een fiets en slingeren door het stoffige zand van tempel naar tempel. Ik kan me niet herinneren dat ik ergens een bordje heb gezien waarop te lezen valt dat je de tempels niet mag beklimmen.
Wanneer we de lokale bevolking met groepen tegelijk naar boven zien drommen, blijven ook wij niet beneden staan. And we loved it!
Bagan anno nu
Van oud-collega’s uit de reisbranche hoorde ik al steeds meer en meer geluiden dat het beklimmen van de tempels in Bagan aan banden gelegd wordt. Met gemengde gevoelens denk ik na over dit oordeel. Aan de ene kant ontzettend jammer, maar tegelijkertijd een goed idee. Zeker als je kijkt naar dat je al dit prachtigs ook voor een volgende generatie in stand wil blijven houden.
Rode borden
Op meer en meer plekken tref je vandaag de dag rode borden bij de tempels van Bagan.
“These ancient monuments were built many centuries ago. Our Valuable Cultural Heritage Monument are not strong enough to support the weight of the visitors. Therefore all visitors are not permited to go up these monuments for their safety due to the dangerous situation. – Ministery of Culture“
Sinds (ongeveer) april 2018 zijn vrijwel alle trappen van de tempels geblokkeerd. Sommigen met een hek, anderen door de waarschuwing op het rode bord.
Waarom je de tempels in Bagan niet meer mag beklimmen
Er zijn verschillende reden waarom je de tempels in Bagan niet meer mag beklimmen:
- Behoud: Om anderen ook van dit erfgoed te laten genieten, dienen te tempels behouden te worden voor een volgende generatie. Best logisch eigenlijk. Angkor Wat in Cambodja of Macchu Pichu in Peru hebben toch ook regels voor de bezoekers.
- Aardbeving(en): Bagan viel reeds in 1975 ten prooi aan een aardbeving en in 2016 schudde de grond opnieuw. Veel tempels zijn hierdoor beschadigd geraakt en daardoor ook niet stevig meer.
- Religie: De tempels zijn gebouwd van Boeddistisch religieus oogpunt. Het getuigd niet bepaald van respect een dergelijk bouwwerk te beklimmen.
- Veiligheid eerst: Omdat een aantal tempels dus betere tijden heeft gekend wil de overheid van Myanmar niet het risico lopen dat een buitenlander naar beneden klettert.
➡️ In november 2017 viel een Amerikaanse toerist naar beneden en overleefde de val niet. Je leest hier het artikel.
Alternatieven:
Ik snap dat als je naar Myanmar reist je in Bagan toch de tempelvlakte van bovenaf wil zien. Hoe pak je dat dan aan?
- Aangelegde heuvels: Op verschillende plekken zijn uitzichtspunten gemaakt.
- Luchtballon: Deze optie was er ook al tijdens mijn bezoek in 2013. Zeker heel tof, echter niet goedkoop (reken op minimaal $ 300,-).
- Hotel: Diverse (luxe) hotels rondom de vlakte van Bagan geven een schitterend uitzicht over de tempels. Het Aureum Palace Hotel and Resort is bijvoorbeeld schitterend gelegen tussen de beroemde bouwwerken.
Tenslotte:
Wanneer je het nieuws volgt weet je dat Myanmar dikwijls in het journaal voorbij komt inzake de problematiek rondom het geweld tegen de Rohingya. Het land wordt door deze situatie steeds minder bezocht. Derhalve verandert de situtatie in Bagan dikwijls. Het ene moment is er een totaal verbod, het andere zijn bepaalde tempels (ineens weer) wel toegankelijk.
Informeer bij je reisorganisatie, de lokale bevolking of je guesthouse naar de actuele stand van zaken.
Meer Myanmar:
Reizen door een (ooit) gesloten land
4 reacties
Ik was er in 2002 en toen kon het nog en was er bijna níemand. Ik was samen met een Canadese die toen net als ik in Bangkok woonde. Wij tweetjes én een monnik waren er, tijdens de zonsopkomst, verder niemand. Onvergetelijk! Ook zonder luchtballonnen, want ook die waren daar nog niet. Ook tijdens de zonsondergang niet.
Het is jammer dat dit soort dingen op steeds minder plekken kan, maar wel heel begrijpelijk.
Overigens lees ik vaak dat Myanmar haar deuren pas enkele jaren geopend heeft voor internationale toeristen, maar je kon er toen ook gewoon naartoe (vliegen) hoor. 🙂
Hi Denise, those were the days 😉 Ik reisde in 2003 bijna naar Myanmar, maar vanwege het feit dat dat toen alleen door de lucht kon, haakte ik af. Op dat moment te duur. Dus het klopt helemaal wat je zegt dat het land reeds eerder te bezoeken viel, maar 2012 wordt toch over het algemeen wel gezien als het jaar waarin Myanmar voor iedereen toegankelijk werd.
Ik zou dan toch voor de luchtballon optie gaan, als je er toch bent … 😉
Hi Sanne, Ondanks het feit dat je tijdens mijn bezoek nog ‘gewoon’ de tempels mocht beklimmen, wilde ik ook graag de luchballon vlucht doen. Helaas, zat het weer destijds niet mee en werd de vlucht geannuleerd