Een kookcursus Cambodja is ontzettend leuk (én lekker) om te doen. Een bezoek aan de lokale markt maakt je ochtend helemaal compleet.
Do as the locals do
Reizen en spijzen, een gouden combinatie. Kan het nog beter dan dat? Zelf local dishes leren maken. Op een hete broeierige zondag in Phnom Penh, trek ik de stoute schoenen aan om mezelf te wagen aan de Khmer keuken, tijdens een Cooking Class bij La table Khmère.
It’s fresh
Voor je kunt koken, zul je ingrediënten nodig hebben. Op naar de lokale markt. Snake catfish voor de Vis Amok, limoenen, kruiden, onrijpe mango’s en wortelen voor een salade, bananen ten behoeve van het dessert. Er is niets dat op het boodschappenlijstje staat, dat op de markt niet verkrijgbaar is.
Ready, steady, cook
Mango salade
Aan de slag:
- 1 groene (onrijpe) mango – lastig aan te komen in Nederland, zoek bij de Toko – van zijn vel ontdoen en vervolgens in dunne repen raspen
- 1 (winter)wortel eveneens in dunne repen geraspt
- 1/2 rode ui, dun gesneden
- handje vol verse munt, verse koriander en kleine garnaaltjes
- voor de smaak, wat gevijzelde pinda’s
Dressing
- 1 rode chili peper fijn gehakt
- 2 tenen knoflook, fijn gehakt
- 1 tl. palmsuiker – bruine suiker mag ook
- 2 tl. vissaus
- 3 tl. limoensap
Voeg alles bij elkaar en knijp, knijp, knijp harder, knijp nog meer in de salade zodat alle ingrediënten goed met elkaar vermengen. Opmaken op een bord, even koelen, alvorens te serveren.
Fish Amok
(ong. 4 personen)
- 500 gr. snake Catfish of elke andere stevige witvis
- 400 ml. kokosmelk
- 4 gedroogde in warm geweekte rode pepers
- 1 el verse kurkuma (geelwortel)
- 3 tenen knoflook
- 2 stengels limoengras
- 1 el garnalenpasta
- 1 el palmsuiker of bruine suiker als je echt geen palmsuiker in huis hebt
- 6 kaffirblaadjes
- 2 sjalotjes
- 4 bananenbladen – mocht je die niet kunnen vinden, iets anders om in te stomen is ook goed
Tijdens de kookcursus is de chef onverbiddelijk, alles wordt met de hand gedaan – maar voor de lazy chefs onder ons, je kunt het ook in de keukenmachine bereiden. Snijd eerst alle ingrediënten klein, heel klein. De stengels limoengras moeten op je snijplank al bijna een pasta vormen. Voeg daarna alle ingrediënten in de vijzel en meng het tot de blaren op je handen staan en je een mooie pasta hebt.
Vouw van het de bananenbladeren 4 bakjes – of dunne, kommetjes -gebruiken in plaats van bananenblad. Voeg ongeveer 350 ml van de kokosmelk toe en de blokjes gesneden vis.
Stoom de amokpakketjes in 10-20 minuten gaar in een stoompan. Naar smaak, voor opdienen, nog wat kokosmelk toevoegen, een bol rijst erbij en smullen maar.
Tijdens de cursus maakte ik ook nog een dessert. Banaan in kokosmelkjelly. Persoonlijk vond ik het niet zo lekker en derhalve de moeite van het delen niet waard.
Kookcursus Cambodja Praktisch
- Ik boekte mijn cooking class bij La Table Khmère. Zij bieden in de ochtend (3,5 uur) en in de middag (3 uur) een cursus aan. Ik raad je aan de ochtend optie te kiezen, aangezien je alleen dan ook een bezoek aan de markt brengt.
- Je kookt in een modern ingerichte, van airconditioning voorziene, keuken.
- Drinkwater is gedurende de cursus doorlopend beschikbaar
- Nadat alle gerechten gereed zijn, nuttig je met de andere cursisten je zelfbereide maaltijd in het restaurant van La Table Khmère.
- Reserveren is noodzakelijk
Stond jij al eens in een Khmer keuken, tijdens een kookcursus Cambodja?
2 reacties
Zooo lekker het Cambodjaanse eten! Ik droom nog steeds af en toe van fish amok. Ik ga je recept sowieso uitproberen, leuk!
Hoi Sheelagh, ik hoop dat het recept de smaak van Cambodja benadert, want ik heb het half om half, tussen de kookcursus door, genoteerd op mijn telefoon. Laat je me weten hoe jouw fish amok geworden is?