Amsterdam Redders eert Amsterdam 750
Amsterdam Redders is een wandeling door de stad. De route is uitgezet ter ere van de jarige hoofdstad, want Amsterdam blaast 750 kaarsjes uit.
Hoera, de hoofdstad is jarig en vieren we met de Amsterdam Redders wandelroute
Het zal je vast en zeker niet ontgaan zijn, van 27 oktober 2024 tot en met 27 oktober 2025 vieren we een jaar lang de 750e verjaardag van Amsterdam. Een feest in, door en voor Amsterdam. Een feest om al wandelend te vieren. Op naar de hoofdstad.
Hulde aan de jubilaris
Het jubileumjaar van Amsterdam 750 is in volle gang. Het feest wordt op talloze manieren gevierd. Van kleine buurtactiviteiten tot grootse evenementen én diverse wandelingen die deze mijlpaal als thema hebben. Het gilde van Amsterdam laat je kennismaken met de waterhuishouding, handel en scheepvaart, religie, tolerantie, immigranten, bouwstijlen en kunst in de voorbijgaande eeuwen. Er is zelfs een speciale regenwandeling in het leven geroepen, een route door de stad die alleen zichtbaar is als het regent of net geregend heeft. Wij vieren de verjaardag van de stad met de “Amsterdam Redders” wandeling van Stadsherstel Amsterdam.
Gered
Toeval of niet, maar sinds de oprichting in 1956 heeft Stadsherstel 750 panden in en 45 kilometer rondom Amsterdam gered. Tijdens de “Amsterdam Redders” wandeling passeren we er pakweg dertig.
Van voorjaar is in de straten van Amsterdam nog geen sprake. Wandelaars gehuld in sjaal, diep in de kraag van de winterjas verborgen lopen met versnelde pas door de straten rondom de Amstelkerk. Een in handschoen gestoken hand groet een passant aan de overzijde van de straat, maar verder is men vooral bezig zo snel mogelijk van de ene naar het andere behaaglijke plek te marcheren. De in 1670, als noodkerk, gebouwde Amstelkerk, is de ideale plek om de gure wind even te ontvluchten. Het is direct het eerste geredde monument op onze wandelroute. Toen eind 20e het kerkbezoek afnam, raakte het godshuis in verval. Stadsherstel trok aan de bel en zorgde voor behoud van het pand en doopte het om tot hun kantoor.
Van kerk naar gracht, turend naar gevelstenen en schildjes
“Jullie gaan lekker aan de wandel?” informeert een vriendelijke vrijwilliger in het winkeltje van Stadsherstel. “Zijn jullie al in de kerk geweest?” We knikken ter bevestiging. “Dan is dit meteen al jullie tweede historische pand op de route,” lacht hij terwijl hij ons de uitgeprinte route overhandigd. “De wandeling eindigt hier, dus stap straks zeker nog even binnen om een leuk souvenir mee te nemen,” zegt hij en knipoogt.
“Deze hoek?” informeert mijn wandelmaatje wanneer we de Reguliersgracht overgestoken zijn. “Inderdaad,” bevestig ik,”want daar zie ik het Stadsherstelschildje op de gevel.” De eerste stop leert ons over het belang van hoekpanden, hoe ze dienden als een soort boekensteunen om in slechte staat verkerende panden overeind te houden. In de Kerkstraat leggen we ons hoofd in de nek en turen naar twee gevelstenen. DE HELDER en HVIS DVINEN lezen we. “Ik lees hier dat gevelstenen in de middeleeuwen dienstdeden als huisnummer, omdat die toen nog niet bestonden. De voormalige eigenaar van deze panden refereert echter aan zijn geboortesplaats, Den Helder.”
Amsterdam Redders aan de Prinsengracht
“Oh zijn we hier,” klinkt het verbaasd, wanneer we aan het einde van de Kerkstraat de Magere Brug bereiken. “Zo dicht bij bekende plekken in Amsterdam, maar tegelijkertijd slenteren we langs zulke onbekende plekken.” Op het moment dat we wel een warme kop koffie kunnen gebruiken, heeft de getipte horeca de deuren gesloten. Met een dreigende lucht vol regendruppels die elk moment kunnen vallen, vervolgen we onze wandeling. “Ik bekijk de stad nu met een heel andere blik,” zeg ik terwijl we via de Amstel koers zetten naar de Prinsengracht.
Via panden van voormalig schilders en panden met indrukwekkende tegeltableaus en dito verhalen staan we voor het laatste grote monument van deze leerzame tocht. Kerk De Duif en de naastgelegen pastorie. “Op een of andere manier moet ik bij deze kerk altijd meteen aan Jos Brink denken,” klinkt het naast me terwijl we het kerkgebouw uit 1857 bewonderen. “Toen hij overleed, zag ik de beelden van zijn begrafenis op televisie en deze kerk, waar de afscheidsviering werd gehouden, is me altijd bijgebleven.” We duwen de deurklink naar beneden, maar de deur blijft in het slot. Het indrukwekkende orgel en de wandschilderingen die tijdens de restauratie gevonden zijn, moeten we een andere keer bekijken. Nu is het tijd om de indrukken van de Amsterdam Redders route te verwerken onder het genot van een dampend warm drankje.
Praktische informatie Amsterdam Redders route:
- De Amsterdam Redders route duurt ongeveer een uur en voert je langs meer dan 30 Stadsherstelmonumenten. De wandeling is gratis verkrijgbaar in de Amstelkerk of het Stadsherstel Winkeltje aan de Reguliersgracht 67.
- De Amstelkerk is elke werkdag geopend van 09:00 tot 17:00 uur.
- De Duif is elke eerste woensdag en derde zondag van de maand open voor publiek van 12:00 tot 16:00 uur (zondag vanaf 13:00 uur)
Dit artikel verscheen eerder in Wandel.nl magazine, een uitgave van Koninklijke Wandel Bond Nederland