Wij Nederlanders zijn een reislustig volkje. De een gaat roadtrippen, de ander strandhangen, en de actieve reizigers gaan liever fietsen of stadswandelen. Wat je ook doet, elke vakantie vraagt om een gedegen voorbereiding. En waar we vroeger onderweg de route uitstippelden op een old-school landkaart – met gratis ruziegarantie – van tevoren een taal leerden om op zijn minst een ijsje te kunnen bestellen en legio boeken meesleepten voor on-the-road-entertainment, is dat allemaal voltooid verleden tijd. Het enige dat we nu nog nodig hebben is een smartphone en de app store. Deze apps zijn niet alleen handig op vakantie, maar eigenlijk ook gewoon elke dag. Graag gedaan.
Hoge Nood
De naam zegt het al: deze app is essentieel voor iedereen met een kleine blaas en een grote reis voor de boeg. Oké, een reis binnen de grenzen van België en Nederland, maar toch. Hoge Nood heeft de grootste toilettendatabase van beide landen in een app gegoten, zodat niemand meer op hete kolen hoeft te zitten als de rit oneindig lijkt. Met de filters selecteer je op afstand, toegankelijkheid, openingstijden en kosten van het toilet. Dankzij de beoordelingen kun je – wanneer de nood matig is – selectief zijn in hygiëne en comfort. De vierhonderd gemeenten en bedrijven waarmee wordt samengewerkt houden de informatie actueel en correct.
EasyPark
Hoewel vliegen sneller is, gaat er toch niets boven een ouderwetse roadtrip. In Europa kun je nog zoveel kanten op, het is zonde als je het niet doet. Vertrek van huis met je eigen vertrouwde auto, of huur er eentje en neem Zuid-Spanje als vertrekpunt. Voor parkeerperikelen maakt het niet uit; met de app van Easypark parkeer je elk soort auto op een eenvoudige manier in héél Europa. Geen gedoe meer met steeds een andere parkeerapp per land, met EasyPark vind je in no-time een parkeerplek in 1.000 Europese steden. Je betaalt geen registratiekosten en zit niet vast aan een abonnement. En loopt je lunch – op zijn Mediterraans – uit? Geen probleem, je verlengt je parkeeractie makkelijk via je telefoon en je betaalt alleen voor de tijd die je daadwerkelijk parkeert; simpel en snel.
OpenTable
Reizen en eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er is immers geen betere manier om de lokale cultuur te leren kennen, dan door ergens aan te schuiven. Maar waar ga je naartoe en hoe reserveer je in een taal die je niet spreekt? Laat dat maar aan OpenTable over. Met meer dan 48.000 aangesloten restaurants wereldwijd, is er altijd en overal wel iets te vinden. Stel je locatie in, vind restaurants in de buurt en reserveer met de app. Je ziet meteen of er nog plaats is en hoe laat. Ook handig: stel in wanneer je wilt eten en je ziet meteen waar er nog plaats is. Scheelt je weer een zoekrondje. Uiteraard kun je ook filteren op soort keuken – soms wil je nou eenmaal even een portie sushi, ook al ben je in Italië – en met de planner nodig je meteen andere mensen uit voor je reservering. Bon appetit!
TomTom GO
Een navigatiesysteem is mooi, maar vereist wel het nodige aan investering en ruimte. Waarom neem je niet gewoon een navigatieapp? Die heb je bovendien altijd bij je, ook als je niet in de auto zit. De keuze is reuze, maar wie weet nu beter de weg dan navigatiegoeroe TomTom? Met de TomTom GO Navigation App heb je altijd offline kaarten (handig op het platteland), up-to-date verkeersinfo en flitsalerts tot je beschikking in meer dan 150(!) landen. Van een route-expert mag je natuurlijk ook hoogstandjes verwachten wat betreft rijstrookaanwijzingen en interessante of nuttige plekken in de buurt.
Spotted by Locals
Je hebt reisgidsen, blogs, Tripadvisors en stadstours. Allemaal manieren om leuke tips te verzamelen over alles wat je wil zien en doen in de stad die je gaat bezoeken. Maar het is toch vaak het leukst als je tips krijgt van lokale bewoners: de onontdekte plekjes, geheime hotspots en favoriete wijkjes van de mensen die het het beste weten. Dat is Spotted by Locals, echte reviews van echte mensen: in maar liefst 71 steden is hen gevraagd om hun meningen te delen en advies te geven aan nieuwe bezoekers. Jij selecteert de stad, betaalt een paar luttele euro’s en downloadt de reisgids zodat je hem overal offline tot je beschikking hebt. Je voegt je eigen belangrijke adresjes toe, zoals je hotel, en je vindt altijd de weg terug. Met de bookmark-functie markeer je je favorietjes en deel je ze met je vrienden. Waar wacht je nog op?
Meer inside information
Dé inpaklijst voor elke man voor elke reis
Hou het cabinepersoneel te vriend. Bestel geen Cola Zero
E-sigaret op reis? Dit moet je weten!