Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Tips voor Bali. Local Arinda daagt je uit het eiland te ontdekken

Tips voor Bali. Die krijg je van Arinda die op het eiland woont. Ze toont je graag plaatsen op het eiland die wat minder voor de hand liggen.

tips voor Bali

Dutch do Bali

Eind 2013 kreeg ik een baan aangeboden in Singapore, waar ik na ruim twee jaar werken het gevoel kreeg dat er wat anders op me wachtte. Ik besloot mijn baan op te zeggen en te gaan voor het onbekende. Iets minder dan een jaar later belandde ik op Bali. Vrienden bestempelen me als een ‘Wandelende Lonely Planet’ dus bedacht ik, naast mijn online baan als leerkracht, een initiatief te starten: Dutch do Bali.

Onderwijs & kennis delen

Ik heb iets in me wat de minder bedeelden in deze wereld wil helpen. Zelf ben ik leerkracht en heb vanuit mijn vakgebied deelgenomen aan verschillende projecten. De eerste was in Kenia, de tweede in Cambodja. Bij de laatste heb ik aan de start gestaan van een Teacher Training Course. Gemotiveerde Cambodjaanse leerkrachten kwamen een schooljaar lang, op zaterdagen naar Siem Reap, om training te volgen. Door de week reed ik op mijn brommer, over onbegaanbare wegen, naar de scholen buiten de stad. Verscholen in de jungle, bij de prachtige tempels ten noorden van het Ankor Wat complex én drijvende dorpen op het Tonlé Sap meer. Ruim een half jaar heb ik me hiervoor ingezet en daarna overgedragen aan een bestaande NGO.

➡️ Lees ook: Marlieke settelde zich in Siem Reap

Van Nederland naar Singapore vertrok ik met een container met spullen, naar Cambodja met een klein vrachtje en naar Bali met drie dozen en een backpack. Ik heb geleerd dat het niet zit in het materiele, alles wat je nodig hebt zit in jezelf.

Oog voor de lokale cultuur

Bali, het paradijselijke eiland van de Goden. Dit is de manier waarop het in veel reisgidsen en websites wordt omschreven. Ik wil iets anders met je delen en je uitdagen om jouw reis niet voor te bereiden op basis van top 10’s. Met mijn tips kom je niet uit bij de hippe beach club van een biljonair (in Indonesische Rupiahs) maar bij de Balinese familie in de achtertuin, waar het eten op traditionele wijze wordt bereid. Daag jezelf uit en ga op avontuur. Zes unieke tips voor Bali:

Local tips voor Bali

Bukit Desa

Een van de meest unieke plekken om de zonsopkomst te ervaren is Bukit Asah Desa Bugbug. De heuvel (bukit) ligt iets ten noorden van Candidasa, in het noord-oosten van Bali. Je rijdt naar het uiteinde van de heuvel, waar je bij aankomst een aantal oranje tenten ziet staan. Je huurt een tent voor de nacht, vraagt een lokale visser om een verse vis en brandmateriaal voor de barbecue.

📍 Locatie: Ten noorden van Candidasa, naast Pantai Pasir Putih.

Traditioneel Balinees vliegeren

Bali vliegeren Indonesië

Een eeuwenoud tijdverdrijf voor jong en oud is het maken van vliegers. Rond de zomermaanden vinden op verschillende plekken op het eiland vliegerfestivals plaats. Er is géén tour te vinden waarbij de lokale gemeenschap jou leert om een traditionele vlieger te maken en op te laten. Daarom bedacht ik samen met mijn schoonmaakster en haar familie om dit initiatief te starten: ‘Maak een traditionele Balinese vlieger met een lokale familie’. Jouw bijdrage gaat naar het gezin om scholing voor hun vijf kinderen te kunnen bekostigen. Echt een aanrader als je (met jouw kinderen) het lokale leven wilt ervaren!

📍 Locatie: Net buiten Canggu, te midden van de rijstvelden.

Surfen buiten Canggu

tips voor Bali surfen Indonesië

Wat ik heb geleerd in de afgelopen jaren op Bali is dat er een verscheidenheid aan surfscholen en instructeurs zijn. Veel van deze jongens zijn niet opgeleid en checken niet het beste moment om jou mee te nemen, de zee in, voor jouw eerste surfervaring. Naast het feit dat je wellicht niet de beste ervaring hebt is het ook niet zonder gevaar. Kies een surfschool waarbij de instructeur(s) gekwalificeerd zijn en het juiste moment qua tijden uitkiezen. Kies voor: surfwithaldobali.com.

📍 Locatie: In en vanuit Canggu, richting Kedungu (Tanah Lot).

Tabanan: Food n’ Deso

Bali food Indonesië

Vanuit Canggu rijden we naar het noorden. Tabanan, dat is hoe de provincie genoemd wordt. Wij ontdekten een lokaal Balinees restaurant: Food N’Deso. Echt een aanrader! Je loopt door een smal gangetje, de achtertuin van een Balinese familie in. Vervolgens wijs je een plaatje aan op het Instagram account van de familie business. De kip is een aanrader! Vraag ook even of je een kijkje in de keuken mag nemen. Hier zie je dat zij braden op een traditionele manier, op de husk van de kokosnoot. De unieke smaak is verrukkelijk!

📍 Locatie: Dicht bij Tanah Lot, goed te combineren!

➡️ Lees ook: 5 x de mooiste watertempels op Bali

De stevige rijstkorrel van Jatiluwih

Wat je zeker op jouw rijstlijstje mag zetten is Jatiluwih. Wist je dat op deze plek nog steeds Balinese rijst verbouwd wordt én dat dit vrij uniek is? Zelf vind ik het heerlijk om net voor zonsondergang te lopen over de goed aangelegde paden door de rijstvelden. Er zijn verschillende routes die je kunt nemen. De beste lunchoptie is het Bamboo Forest Restaurant. Kom niet te laat anders bestaat er een kans dat de werknemers vertrokken zijn. Tussen de lunch en jouw wandeling kun je een van de watervallen bezoeken in de omgeving. Op deze manier creëer je een mooie dagtrip!

📍 Locatie: Google Jatiluwih en je zult het vinden!

Nusa Ceningan: Next Level

De familie business heeft een sterke uitspraak op de muur staan:

“When you buy from a small business, you’re not helping a C.E.O. buying a 3rd holiday home. You’re helping a little girl getting her dance lessons, a little boy his team jersey. Moms and dads put food on the table. Shop local!” – Next Level

Naast het feit dat het eten wat geserveerd wordt verrukkelijk is, wil ik op deze manier ook aandacht vragen voor de keuzes die jij maakt tijdens jouw reis. Ga op zoek naar die (kleine) familie business. Support op deze manier de lokale community en houd hiermee de cultuur in stand in het snel veranderende Bali.

📍 Locatie: Vanaf Nusa Lembongan, over de gele brug rechtsaf!

Voor vertrek: Bereid je voor

We zien vaak berichten van toeristen voorbijkomen die op miraculeuze wijze midden in een probleem terecht zijn gekomen. Om deze te voorkomen is een goede voorbereiding het halve werk! Op dutchdobali.nl zetten we alle tips en tricks overzichtelijk op een rij. Denk hierbij onder andere aan: boeken van tickets, visum voor Indonesië, de gevaren van brommer rijden, verzekeringen en het inpakken van een EHBO-kit.

➡️ Lees ook: Dit moet je weten voordat je gaat scooter rijden in Azië

Balinese cultuur

Hoewel Bali overgenomen lijkt door toeristen is het wellicht extra belangrijk oog te hebben voor de unieke cultuur. Leer voor vertrek de Balinese cultuur kennen door je in te lezen en video’s te bekijken. Op deze manier leer je waarom het ‘Island of the Gods’ genoemd wordt én hoe jij je correct gedraagt richting de Balinees en haar cultuur.

Geniet van je reis

Met tips voor Bali wil ik jou uitdagen om op een andere manier te reizen, niet het volgen van top 10’s! Ga op zoek naar lokale restaurants, bezoek een initiatief vanuit de Balinees zelf en duik in de cultuur als je je uitgenodigd voelt. De warme mensen lachen je vriendelijk toe!

Heb je ook leuke tips voor Bali, deel ze gerust!

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *