Curaçao verraste me op vele fronten, maar mijn smaakpapillen werden nog wel het meest verrast. Van de lokale keuken tot Westerse diners, BBQ-spiezen en rosé aan zee tot Batido’s en niet te versmaden sandwiches.

Plasa Bieu

Plasa Bieu
Zus, heeft misschien wel de meeste indruk op me gemaakt, tijdens mijn verblijf op Curaçao. Jaar in, jaar uit, al 50 jaar aan een stuk, kookt ze tijdens de openingsdagen van de oude markt in Curaçao de heerlijkste gerechten met haar team. Haar specialiteit? Red snepper.
De Plasa Bieu stamt uit de tijd dat het overdekte gebouw nog daadwerkelijk een marktfuntie had. De marktkooplui begonnen vroeg en lustten rond lunchtijd wel een lekker maaltje. Op kleine houtskool stoofjes maaktten ze de heerlijkste gerechten. De bezoekers van de markt roken de heerlijke geuren, terwijl ze boodschappen deden. De interesse in de koopwaar verdween, zodra het water in de mond liep. Zij wilden ook graag een bordje eten. Langzamerhand verloor het gebouw haar marktfunctie – met trok een nieuwe markt ernaast op – en kun je tegenwoordig op de Plasa Bieu genieten van een Okra soep en funchi (bijvoorbeeld).

100% Batido’s

Batido Curaçao
De lekkerste smoothie die ik ooit dronk! – zeker weten – Ik schreef al eens een kort item over, dat vind je hier terug.

Markten en andere kramen

Markten Curaçao
Naast de Plasa Bieu – de oude markt – ligt de nieuwe markt. Vers fruit en vers vlees ligt hier uitgestald naast fornituren, toiletartiklen en souvenirs. Ik keur van dingen waarvan ik de smaak niet eerder proefde, sterker nog waarvan de naam me niet eens eerder in de oren klonk. At jij al wel eens een mispel, om maar iets te noemen?

Een eindje verderop ligt de drijvende markt. Marktkooplui uit Venezuela varen zo’n 8 tot 10 uur om in de haven van Willemstad de eilandbewoners van vers fruit en verse vis te voorzien. Even denk ik dat de lange tocht zijn weerslag heeft gehad op de mango’s. Klarita, mijn gids vertelt me echter, hoe lelijker ze er uit zien, hoe beter ze zijn…

Verder vind je op verschillende plekken in Curaçao kleine kraampjes waar men Pastechi (hartige pasteitjes) of zoetigheden verkoopt. Wat dacht je van een suikerzoet snoepje met de naam Hondentanden of een Kala snack (een gefrituurd hapje van ‘black eyed peas’– geen grap!)

Groen versus blauw Curaçao

Groen vs Blauw Curaçao
Op het gebied van sterke drank moet je twee drankjes gedronken hebben tijdens je verblijf op Curaçao. Een van deze twee ken je ongetwijfeld, Blue Curaçao. Persoonlijk vind ik het niet heel erg lekker, verder roept het bij mij altijd de herinnering aan klassefeestjes van de MAVO op, waarbij het blauwe goedje gulzig door 14-jarigen gedronken werd.

Enfin, de likeur wordt sinds 1896 gemaakt in Landhuis Chobolobo met als belangrijke ingrediënt de laraha, een zure sinaasappel. De aardige man (sorry naam vergeten…) die me rond leidt verraad dat het idee tot gebruik van sinaasappelen per toeval werd ontdekt. De Spanjaarden die ooit het eiland bezetten, brachten de appeltjes van oranje mee. Een medewerker van het landhuis stapte een op een half verdroogd exemplaar. Het aroma dat vrij kwam leidde tot inspiratie tot de productie van de welbekende likeur.
En nu het groene verhaal. Het recept van de Ròm Bèrdè, die in de Netto Bar op Curaçao geschonken word, is geheim. Einde verhaal.

Lunchen bij Kura Hulanda

Kura Hulanda Curaçao
Is het een hotel, een museum of een restaurant? Het antwoord is drie maal ja. Wanneer ik ( maart 2014) het Kura Hulanda bezoek, is het zojuist overeind gekrabbeld van een faillissement. Jacob Gelt Dekker een Quote 500 bekende zwaaide lange tijd de scepter over het terrein waarop de drie segmenten gelegen zijn. Sandton Hotels nam de boel van hem over, maar in 2013 werd er, wegens te hoge kosten, de stekker uitgetrokken.

In 1969 kwam dit stukje Curaçao er ook niet al te best vanaf. Tijdens rellen op het eiland, brandde de hele wijk af. Een zwart gat en smeulende resten achterlatend. Een decennium verstreek alvorens de Nederlandse weldoener het nieuw leven inblies. Een deel van het voormalige personeel zorgde voor de huidige doorstart van het prachtige complex, waardoor ik op een warme middag, vlakbij het zwembad, van mijn lunch kan genieten.

Diner bij Fort Nassau

Fort Nassau Curaçao
Bovenop Fort Nassau, met een cocktail in je hand, genietend van het uitzicht over Curaçao, beter kan een dinertje toch niet beginnen? Een menu met local cuisine meets classics. Dradu (wij zouden het Goudmakreel noemen) als voorgerecht, red snapper tussendoor. Een onvervalste entrecote als hoofdgerecht en om af te sluiten een taartje van zoete aardappel.

Ben je wel eens bij een van deze plekken geweest of heb je zelf leuke hotspots op Curaçao ontdekt, ik hoor het graag van je.

twitterredditpinterestlinkedinmailby feather