Backpacken in Azië. Ondanks het feit dat in 2003 plaats vond, herinner ik het me nog als de dag van gisteren. De laatste dag van mei, het jaar 2003. Heel vroeg opstaan. Mijn nichtje en haar toenmalige man, verzorgen de ’taxirit’ Breda – Schiphol. Emoties van de familie op de luchthaven. Een vlucht via Wenen naar de eerste bestemming van een half jaar rondreizen, Moskou.

Spijt

Het jaar ervoor, was ik, in december, voor mijn werk een week of drie in Thailand. Een drukke hectische tijd, die voorbij vloog. Tijdens de terugvlucht Bangkok – Amsterdam maakte ik alvast mijn goede voornemen voor het nieuwe jaar: “In 2003 ga ik reizen, ik ga backpacken in Azië!” En zoals er altijd redenen te noemen zijn om een dergelijk avontuur niet aan te vangen, was er voor mij maar één reden om dat wel te doen. De welbekende reden: “Je kunt beter spijt hebben van dingen die je wel hebt gedaan, dan om zaken die je niet gedaan hebt in je leven.”

➡️ Lees ook: Hoe een trip naar Thailand mijn leven veranderde

Zes maanden backpacken in Azië

Na mijn afstuderen aan de Hoge School voor Toerisme en Verkeer, had ik genoeg reserve opgebouwd en ik besloot dit potje aan te breken voor een backpack reis door Azië. Een vlucht naar Moskou, per Trans Mongolië Express naar China reizen. Aansluitend de landen Vietnam, Laos, Cambodja en Thailand bezoeken. Alles over land of via het water, de volgende vlucht zou pas eind november zijn. Een vlucht vanuit Bangkok terug naar onze hoofdstad, als einde van zes maanden durend avontuur.

➡️ Lees ook: Iedereen gaat maar backpacken – En dit is waarom!

Tien jaar later

Vandaag is het 13 maart 2013. Inmiddels heb ik alle landen die ik tijdens deze reis bezocht, minimaal één keer opnieuw bezocht. Tien jaar later, tien jaar wijzer, tien jaar reiservaring rijker. De komende tijd zal ik artikelen plaatsen op basis van mijn aantekeningen in mijn dagboekjes (en kasboekjes) die ik 2003 bij heb gehouden. Hoe heb ik landen, bevolking en het reizen destijds ervaren, hoe was dat toen ik die landen nog eens bezocht?

Wie gaat er mee backpacken in Azië…..?

Lees ook:

Reisschema Laos – een route van Noord naar Zuid
Thailand – kris kras door het land
Reisroute China – hier wil je heen

twitterredditpinterestlinkedinmailby feather