Search
Close this search box.

Museum Kunst & Geschiedenis Brussel, een eerste kennismaking

België Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel

Het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel is een vol schatten in de Belgische hoofdstad. Ga je mee op ontdekking?

Maak kennis met het Museum Kunst & Geschiedenis Brussel

Mijn eerste en laaste bezoek aan het museum stamt alweer uit eind jaren negentig uit de vorige eeuw. Vriendlief heeft nog nimmer voet over de drempel gezet. Hoogste tijd voor een (hernieuwde) kennismaking.

Museum Kunst & Geschiedenis Brussel Moai beeld

Moai

Om heel eerlijk te zijn, kan ik me niet superveel meer herinneren van mijn eerste bezoek. Wat ik me nog wel levendig voor de geest kan halen is de enorme Moai. Het beeld uit Paaseiland bezorgde me een lichte hartverlamming. Niets vermoedend liep ik van de ene naar de andere zaal om ineens oog in oog te staan met het reusachtige beeld.

➡️ Tijdens de herinrichting van het museum heeft het beeld heel wat moeten doorstaan. Zo valt te lezen op VRT NWS

Wat is er te zien

Je zult begrijpen dat het museum niet enkel een Moai herbergt. Er is nog veel meer te zien. De verschillende zalen in het prachtige pand zijn als volgt opgedeeld:

  • Nationale archeologie
  • Oudheid
  • Europese sierkunsten
  • Niet-Europese beschavingen

Nationale archeologie

De vleugel nationale archeologie is op haar beurt weer onder verdeelt in de categoriën pre-historie, Gallo-Romeinen en Merovingers. In de vele vitrinekasten prijken onder andere speerpunten, juwelen en grafgiften.

Oudheid

Museum Kunst & Geschiedenis Brussel Egypte

Ook de afdeling ‘Oudheid’ is niet in een periode te vangen. Hier slenter ik langs stukken met de thema’s Egypte, Nabije Oosten en Iran, Griekenland, Rome en de Etrusken. 

Ons reismeisje doet momenteel een project op school over Egypte. Ze heeft me gevraagd foto’s te maken Oesjabti’s. Oes-wat? Nou, ik moest het ook even opzoeken. Lang leve Google/Wikipedia: 

“Een Oesjabti is een beeldje dat de overledene in het Oude Egypte meenam in zijn graf om voor hem in het Dodenrijk het werk te verrichten. “

Ik kan je vertellen Oesjabti’s genoeg in het Museum Kunst & Geschiedenis.  Naast deze grafbeeldjes herbergt de Egypte afdeling ook nog enkele mummies.

Niet alleen Egypte boeit, ook de zaal met de Mozaïeken uit het Nabije Oosten en Iran zijn een lust voor het oog. Het meest opvallende deel van de collectie is de verzameling Hellenistische mozaïeken uit Apamea (Syrië).

mozaïeken uit Apamea (Syrië)

Europese sierkunsten in Museum Kunst & Geschiedenis

België Museum Kunst & Geschiedenis Brussel Europese sierkunsten glaswerk

Dit gedeelte van het museum verrast zaal na zaal. Telkens staat een ander tijdperk en/of thema in de spotlight. Variërend van Belgische reliekhouders tot wandtapijten en baro zilver en honderden exemplaren van kwetsbaar glaswerk.

Niet-Europese beschavingen

Amerika, (Zuidoost) Azië, China, Japan en Oceanië. Tal van landen en bijhorende zalen zijn gewijd aan de zogeheten niet-Europese beschavingen. 

Museum Kunst & Geschiedenis Brussel Herge Kuifje

Misschien wel een van de bekendste museumstukken is deze mummie. Geen Egypische maar een Precolumbiaans exemplaar. Stripliefhebbers kennen ‘hem’ bij de naam Rascar Capac. Bekend uit de Kuifje albums De zeven kristallen bollen en De Zonnetempel van Hergé.

➡️ Hergé kwam als kind graag in het museum en deed er voor meerdere albums inspiratie op. Interesse in zijn werk en achtergrond, bezoek dan zeker ook eens het Kuifjemuseum. Je leest er alles over in dit artikel.

Museum Kunst & Geschiedenis Brussel Praktisch:

Museum Kunst & Geschiedenis Brussel
  • Museum Kunst & Geschiedenis Brussel veranderde in juli 2018 van naam. Het museum luisterde eerst naar de naam Cinquantenaire Museum in het Frans. Of Jubelpark Museum in het Nederlands. Heb je een reisgids van voor die datum dan zal je de naam Museum Kunst & Geschiedenis er niet in terug vinden
  • Het museum is dagelijks geopend, maar op maandag gesloten
  • Vrije toegang voor de vaste verzamelingen voor iedereen elke eerste woensdag van de maand vanaf 13:00 uur
  • Meer info lees je na op de website van het museum

Meer Brussel

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *